Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Убиецът на Ван Гог получи доживотна присъда
Николай Атанасов - 26 Юли 2005

Жестокото убийство на режисьора Тео Ван Гог в края на 2004 г. разпали вълна от междуетническо и религиозно насилие в толерантната иначе Холандия


Убиецът, 27-годишният Мохамед Буйери.
     Днес завърши съдебният процес срещу радикалният ислямист, убил по особено жесток начин холандския режисьор Тео Ван Гог през ноември 2004 г. Съдът в Амстердам осъди 27-годишният холандец от марокански произход Мохамед Буйери на доживотен затвор, съобщава BBC News.

     Буйери призна вината си пред съда и заяви, че би повторил отново убийството. Гибелта на Ван Гог продължава да е обект на коментари сред холандската общественост, която е особено потресена от факта, че човек, израстнал в либерална и толерантна Холандия, се е превърнал в религиозен фанатик, способен на подобно жестоко убийство. В заключителната си реч, прокурорът по делото обърна особено внимание на факта, че престъплението на Буйери е разпалило междуетнически и религиозни конфликти в страната.

Жертвата, Тео Ван Гог.


     Съдът предстои да определи, дали в окончателната присъда ще бъде включено и обвинението в създаването на престъпна религиозна общност. Присъди очакват още 12 фундаменталисти, арестувани във връзка с убийството на Тео Ван Гог и обвинени в екстремистка дейност.

     Тео Ван Гог бе убит по особено жесток начин на 2 ноември м. г. по време на разходка с колело в Амстердам. След като гърлото му бе прерязано с нож, режисьорът бе многократно намушкан и прострелян, а на гърдите му с нож бе забита бележка на арабски, съдържаща заплахи и към родената в Сомалия холандска депутатка Аяан Хирси Али (Ayaan Hirsi Ali). Известната критичка на ислямския фундаментализъм е автор на сценария на филма на Ван Гог “Покорство” (“Submission”), който излезе миналата година и разглежда проблемите на Корана, критикувайки лошото отношение към жените в мюсюлманския свят.

Заплашената с убийство критичка на фундаментализма Аяан Хирси Али.


     След премиерата на филма, Тео Ван Гог, който си навлече омразата на радикалните ислямисти, неколкократно получи смъртни заплахи и бе поставен под засилена полицейска охрана. Въпреки опасността обаче, режисьорът, известен с провокативните си позиции, предпочиташе да се движи по улиците без телохранители.

     27-годишният Буйери бе арестуван минути след убийството след кратка престрелка със силите на реда. Според прокуратурата, той се е надявал да умре като “мъченик” в ръцете на полицаите.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.