Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Чечня бе ликвидиран предводителят на чеченските сепаратисти Аслан Масхадов
Николай Атанасов - 9 Март 2005

В резултат на специалната операция в Толстой-Юрт са били задържани още 3 чеченски командири, които са се укривали в същия подземен бункер. Акцията е завършила без жертви от страна на федералните сили


Тялото на убитият Аслан Масхадов.
     В Чечня е бил убит предводителят на чеченските сепаратисти Аслан Масхадов. Това обяви пред руската осведомителна агенция “Интерфакс” официалният представител на Регионалния оперативен щаб за управление на контратерористичните операции на Федералната служба за сигурност (ФСБ) в Северен Кавказ, ген.-майор Иля Шабалкин. “Потвърждавам, че Аслан Масхадов бе убит в селището Толстой-Юрт”, коментира Шабалкин. В селището е протекло сражение с чеченските сепаратисти, а Масхадов се е укривал в бункер, разположен под една от къщите.

     Ръководителят на регионалния щаб на руските сили уточни, че тялото на Масхадов е разпознато. Според него лидерът на чеченските екстремисти е бил ликвидиран от специални части на ФСБ, групи “Алфа” и “Вимпел”. Ръководителят на ФСБ Николай Патрушев своевременно е съобщил новината за смъртта на Масхадов на руския президент Владимир Путин.

     В резултат на специалната операция в Толстой-Юрт са били задържани още 3 чеченски командири, които са се укривали в същия подземен бункер. Акцията е завършила без жертви от страна на федералните сили.

     Първият вицепремиер на правителството на Чечня Рамзан Кадиров обяви друга версия за смъртта на предводителят на сепаратистите. Според Кадиров, Аслан Масхадов е трябвало да бъде заловен жив, но е загинал в резултат на небрежно боравене с оръжието на намиращ се до него телохранител. “Участващите в акцията имаха задачата да задържат Масхадов, а не да го отстранят. Масхадов се укриваше в малък, тесен бункер. Стоящият до него телохранител е произвел неволен изстрел, явно причинен от рязко движение. Именно този изстрел се е оказал смъртоносен”, заяви Рамзан Кадиров.

     Кадиров допълни, че чеченското правителство е смятало да предложи на Масхадов длъжността командир на взвод в полка на специалните части на чеченските въоръжени сили. По думите му, в операцията са участвали и бойци от Службата за сигурност на президента на Чечня.

     Пред агенция “Интерфакс” вицепремиерът на размирната република заяви, че тялото на ликвидирания предводител на сепаратистите ще бъде предадено на близките му, за да бъде погребано. “След приключването на юридическите процедури, тялото на Масхадов ще бъде предадено на роднините му, ако те се обърнат към нас с подобна молба. Ние не воюваме с покойници”, подчерта Рамзан Кадиров. Според ръководителят на федералните контратерористични операции в Северен Кавказ ген.-майор Иля Шабалкин обаче, за предаването на трупа на Масхадов на близките му “изобщо не може да става въпрос”. “Има влязъл в сила и действащ закон, който забранява предаването на телата на убитите терористи”, категоричен е Шабалкин.

Федералните сили са предотвратили голям терористичен акт на незаконните чеченски формирования в Толстой-Юрт.


     Ген.-майор Шабалкин съобщи, че федералните сили са предотвратили голям терористичен акт на незаконните чеченски въоръжени формирования, който е трябвало да бъде извършен на 8 март в районния център Толстой-Юрт. Командирите на отряда са планирали нападение, аналогично с тези на 9 май 2004 г., когато бяха убити президентът на Чеченската република Ахмад Кадиров и председателят на Държавния съвет на Чечня Хусейн Исаев, и на 1 септември 2004, когато започна кървавата заложническа драма в Беслан.

     Планът на чеченските сепаратисти е бил разкрит след разпити на 3 задържани по-рано бойци от формированията на Шамил Басаев и Аслан Масхадов. Според показанията на заловените сепаратисти, чеченски отряди е трябвало да извършат нападение срещу сградата на администрацията в Толстой-Юрт, който е административен център на сравнително стабилния Грозненски район на Чечня, на 8 март между 9,00 и 10,00 часа българско време.

     Ликвидираният лидер на чеченските сепаратисти Аслан Масхадов е роден на 21 септември 1951 г. През 1972 г. завършва Висшето артилерийско училище в Тбилиси, а през в 1981 г. – Военната академия “Калинин” в Ленинград. Служил е в съветската, а по-късно руска армия в Далечния Изток, Унгария и Прибалтика. През 1992 г. се уволнява от редиците на федералната армия с чин полковник и започва карирерата си в обкръжението на чеченския лидер Джохар Дудаев: оглавява гражданската отбрана на Чечня, след което е назначен последователно за зам.-началник и началник-щаб (1994-1996 г.) на чеченските незаконни военни формирования с чин дивизионен генерал.

     През 1996 г. Генералната прокуратура на Руската Федерация завежда срещу Масхадов углавно дело за участие в създаването на незаконни въоръжени формирования. През август 1996 г. генералът представлява чеченските сепаратисти в преговорите със секретаря на Съвета за сигурност на Русия, Александър Лебед, завършили с подписването на т. нар. “Хасавюртско споразумение”.

     На 17 октомври 1996 г. Аслан Масхадов е назначен за премиер на коалиционното правителство на Чечня. На 27 януари 1997 г. е избран за президент на Чеченската република, а от февруари 1997 г. заема и поста председател на правителството. През пролетта на 1999 г. въвежда в Чечня правото на Шариата, създава държавно-религиозен съвет – Шура и разпуска парламента. През септември 2003 г., членовете на разпуснатия от него парламент гласуват “за” импийчмънта на Масхадов, заради изменението на конституционно установения държавен строй в републиката.

     През септември 1999 г. руската армия започва широкомащабна операция на цялата територия на Чечня за унищожаването на незаконните въоръжени формирования, оглавявани от Аслан Масхадов. От началото на 2000 г., чеченският лидер е принуден да се укрива в планините на Южна Чечня.

     На 2 март 2000 г. той е обявен за федерално, а от 2002 г. – и за международно издирване. Предявени са му задочни обвинения във въоръжен метеж, организирането на незаконни въоръжени формирования и посегателство върху живота на сътрудници на руските правоохранителни органи. През февруари 2005 г. Генералната прокуратура на Русия повдига срещу Масхадов нови обвинения за организирането на серия от терористични актове, на въоръжените нападения в Ингушетия и Грозни през лятото на 2004 г., както и на взимането на заложници в училището в Беслан през септември 2004 г.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.