Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Русия взриви един от най-големите язовири в Украйна
6 Юни 2023
Язовирната стена на яз. "Нова Каховка" е висока 30 метра и е дълга 3,2 км, а разрушаването й ще засегне около 80 селища
Язовирната стена на яз.
Язовирната стена на яз. "Нова Каховка"
Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана заради взривяването на яз. „Нова Каховка“ в Южна Украйна, съобщи в Туитър секретарят на съвета Олексий Данилов, цитиран от Ройтерс. Съоръжението е в контролираната от Русия част на Херсонска област. 

РИА "Новости" цитира кмета на Нова Каховка, че е разрушена горната част на водноелектрическата централа и нивото на водата по-надолу по течението се е вдигнало с два метра и половина. Каховската ВЕЦ на река Днепър е била взривена от руските войски, съобщи малко по-рано днес украинското Оперативно командване „Юг“.

"Разрушаването от Русия на стената на язовир „Нова Каховка“ е „екоцид“, но националните и регионалните власти работят за гарантиране безопасността на местните жители", написа в социалната мрежа Телеграм началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак. Той добави, че руските действия представляват и заплаха за намиращата се недалеч Запорожка АЕЦ, без да конкретизира.

Междувременно ТАСС съобщи, като се позова на службите за реакция при извънредни ситуации, че от разрушаването на язовирната стена ще бъдат засегнати около 80 селища.

Язовирната стена на яз. "Нова Каховка"  е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка". Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.