Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина Михаил Горбачов
31 Август 2022
Михаил Горбачов, първият и последен президент на СССР почина на 91-годишна възраст след продължително боледуване
На 91-годишна възраст след продължително боледуване е починал последният съветски лидер Михаил Горбачов, предаде БНР. "Тази вечер след тежко и продължително боледуване почина Михаил Сегреевич Горбачов", посочиха от Централната клинична болница в Москва, цитирани от агенция ТАСС.

Една от ярките фигури на ХХ век, човекът, който освободи Източния блок и прекрати Студената война, герой за Запада и противоречив лидер за родната му страна - такива оценки за личността на Михаил Горбачов дават медии, политици и коментатори след смъртта на последния съветски лидер 

Михаил Горбачов поема властта в Съветския съюз като генерален секретар на Комунистическата партия през 1985 година на 54-годишна възраст. Той остава в историята с това, че сложи край на Студената война. Провежда редица политически и икономически реформи, насочени към модернизиране и демократизиране на страната. Получи Нобелова награда за мир през 1990 г. Много руснаци обаче смятат, че той и политиките му на реформи са довели до разпадането на Съветския съюз през 1991 г., коментира Би Би Си.

Михаил Горбачов, първият и последен президент на СССР, ще бъде погребан в гробище в Москва до съпругата си Раиса Горбачова.

Световните лидери изразиха почитта си към живота и работата на Горбачов. Руският президент Владимир Путин е изразил съболезнования за смъртта на Михаил Горбачов. Това предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Американският президент Джо Байдън подчерта, че Михаил Горбачов е "рискувал кариерата си за постигане на различно бъдеще като резултатът е бил по-безопасен свят и по-голяма свобода за милиони".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.