Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Размирици пред парламента на Македония
6 Юли 2022
47 полицаи са ранени, а 11 протестиращи са задържани
Поредна вечер на протести в Скопие срещу френското предложение за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, предаде БНР. Стигна се до напрежение, след като около 30 демонстранти с качулки започнаха да хвърлят бомби и твърди предмети срещу сградата на парламента и полицаите. 47 полицаи са ранени, а 11 протестиращи са задържани. 

Премиерът Димитър Ковачевски коментира ексцесиите по време на протестите от изминалите дни, като ги сравни с безчинствата в македонския парламент от 2017 година. 

Снощното шествие започна по-рано пред сградата на правителството, мина през моста на река Вардар, а след това покрай сградата на Министерството на въшните работи, където имаше и призиви за оставка на външния министър Буяр Османи. 

Протестът е подкрепен от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и беше организиран на фона на посещението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той беше в Скопие, за да призове политиците и обществеността да приемат френското предложение. 

"Тази възможност е твърде важна, за да бъде изпусната. Никога досега не сме били толкова близо. Македонци, имате историческата възможност да кажете да. Да на старта на преговори, да на ЕС, да заради нашите деца", посочи Шарл Мишел.

Парламентът на Македония трябва да се произнесе по предложението до края на седмицата. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.