Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕС и НАТО подкрепиха България за руските дипломати
1 Юли 2022
Българското решение е изцяло в духа на международното право, а тези служители са действали в нарушение на Виенската конвенция
"ЕС изразява съжаление за неоправданата заплаха на Руската федерация да прекрати дипломатическите си отношения с България в отговор на решението ѝ да изгони 70 руски дипломати", се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност, предаде БНР.

В него се подчертава, че българското решение е изцяло в духа на международното право, а тези служители са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

"ЕС изцяло подкрепя и е напълно солидарен с България при тези обстоятелства и ще наблюдава въпроса отблизо. Такова диспропорционално действие от страна на Русия единствено служи за допълнителната ѝ международна изолация", подчертават от службата.

От НАТО също обявиха подкрепата си за България. "Решението на България да експулсира 70 руски дипломати като чужди агенти е суверенно решение, което трябва да се зачита", заяви говорителят на НАТО Йоана Лунджеску и добави, че Алиансът е солидарен със страната ни.

Тя допълни, че съюзниците от Пакта категорично осъждат поведенческия модел на притискане от страна на Русия, който тя прилага от дълго време, опитите ѝ да се намесва в демократичните процеси и институции и да взема на прицел сигурността на европейските граждани.  


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.