Факти, Анализи, Коментари
   30 Септември 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
6,1 по Рихтер разтърси Афганистан - най-мако 1000 загинали
22 Юни 2022
Снимки в социални медии показват хора в носилки, рухнали сгради и руини в провинция Пактика
Силно земетресение в нощта срещу сряда е убило най-малко 1000 души и ранило 1500 в Афганистан, съобщи ВВС, позовавайки се държавни медии в страната.

Снимки в социални медии показват хора в носилки, рухнали сгради и руини в провинция Пактика, на границата с Пакистан.

Информационна агенция Бактар посочи, че се очаква броят на жертвите да расте, като добави, че ранените са над 600.

Повечето от жертвите са в провинция Пактика. Все още се очаква информация за засегнатите хора в отдалечените населени места.

Предприета е спасителна операция, като са включени и хеликоптери за превозване на ранените.

Земетресението е било с магнитуд 6,1 по Рихтер, по данни на Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Според Геологическата служба на САЩ силата е била с 5,9 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е бил на около 44 км от град Хост в Югоизточен Афганистан и на дълбочина около 51 км.

Трусове са усетени на над 500 км от епицентъра в Афганистан, Пакистан и Индия, в район където живеят 119 милиона души, посочва Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Той цитира свидетели, които усетили земетресението в Кабул и пакистанската столица Исламабад.

"За нещастие миналата нощ имаше силно земетресение в четири окръга на провинция Пактика, което уби и рани стотици наши сънародници и унищожи десетки къщи", заяви правителственият говорител Билал Карими.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.