Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Газпром спря газта и на Финландия
21 Май 2022
Причината е отказа на страната да приеме новата схема на плащане в рубли
Руският монополист “Газпром” официално потвърди спирането на газовите доставки за Финландия заради отказа й да приеме новата схема на плащане в рубли. 

От “Газпром експорт” уточниха, че финландската компания “Gasum” не е заплатила в рубли получените през април количества синьо гориво, което е основанието за спирането на доставките. Съответните суми е трябвало да бъдат преведени до края на деня в петък, предаде БНР. 

Финландският газов оператор определи новите изисквания на руската страна като нарушение на действащия договор и обяви, че ще потърси правата си в съда. 

С указ на руския президент от 1 април беше въведена нова схема на плащане за компаниите от неприятелските държави, които се присъединиха към санкциите срещу Русия заради действията ѝ в Украйна. 

Схемата предвижда вносителите на руско синьо гориво да превеждат долари и евро по сметки в руската “Газпромбанк”. Тя да ги конвертира на Московската борса в рубли, които от своя страна да превежда на “Газпром”. 

В края на април България и Полша също се отказаха от новата схема и газовите доставки за тях бяха прекратени.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.