Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
COVID-19 срина икономиката на САЩ с 33%
30 Юли 2020
БВП на САЩ спадна през април - юни с цели 32,9% годишно след понижение с 5,0% и през първото тримесечие, като това представлява рекордно понижение от 1947 година насам, откогато се разполага с тази статистика
Американската икономика се сви през второто тримесечие най-драматично от Голямата депресия преди около век насам, тъй като пандемията Covid-19 удари много силно по потребителските и бизнес разходи, показва експресна оценка на Министерството на търговията, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт на САЩ спадна през април - юни с цели 32,9% годишно след понижение с 5,0% и през първото тримесечие, като това представлява рекордно понижение от 1947 година насам, откогато се разполага с тази статистика.

Драматичният спад на БВП е повече от три пъти по-голям, отколкото предишният рекорден спад с 10%, отчетен през второто тримесечие на 1958 г. Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за още по-ужасяват спад с около 34%-35%.

Дълбоката рецесия се прояви през април, когато почти цялата потребителска и бизнес активност в САЩ замря заради въведените от средата на март ограничителни противоепидемични мерки, което принуди да затворят врати ресторанти, барове и предприятия, а хората си останаха вкъщи.

Министерството на търговията отбеляза, че спадът в БВП отразява намаляването на потребителските разходи, износа, частните инвестиции в бизнес запаси, нежилищните и жилищните инвестиции.

Потребителските разходи, които по принцип са основен двигател за растежа на американската икономика, се свиха през второто тримесечие с цели 34,6%,  общите бизнес инвестиции - с 27%, а бизнес инвестициите в оборудване - с 37,7 на сто.

В същото време американският износ се срина с 64,1% годишно, докато вносът спадна с 53,4 на сто.

Федералните разходи за борба с пандемията скочиха през второто тримесечие с повече от 17%, компенсирайки по този начин спада с 5,6% на разходите на щатско и регионално ниво.

Въпреки че икономическата активността започна да се възстановява през месец май, възходящият импулс се забави на фона на възраждането на новите случаи на коронавирус в редица американски щати, особено в гъсто населените региони на Юга и Запада, където властите бяха принудени отново затварят бизнеси или спрат процеса на разхлабване на ограничителните мерки, въведените в началото на пандемията.

Това ограничи надеждите за по-рязко икономическо възстановяване през третото тримесечие на годината.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
30 Jul, 2020 | 23:03

- Само не бързайте да се радвате. Аз имам още какво да направя, и преди да се оттегля ще развъртя такава борба, като за последно. Най напред ще подгоня Моите псета и прасета да надминат себе си. Ще им кажа пред строя - не кръв Ми трябва, а страдание, страдание на белите, дето Врага ги удостои с души, а Аз Моите милиарди ги подържам с банели, обикновени банели от това страдание, с които и крепя биополетата в тези Мои милиарди. Моите псета и прасета са длъжни да устройват тези страдания, за да може Аз да им поставям безсористно банелите. Но те са калпав материал, макар че съм ги загребал от клоаката на света, междуморието - между Черно и Касмийско морета.
- Разрешете да доложа?
- Разрешавам. Доложи.
- Азербайджано-тюрките сме бели като великденски яйца?
- Небоядисани, но не се съферяса понеже говориш с Мен. Но да не се отплесквам, - не се научихте че яйцата са черни а негрите бели! Че това е истината върху която съм построил целия свят, който съм го положил в ръцете ви още преди да посегнете, и вие вземате бялото за бяло и черното черно, като че ли сте хукнали след Оня магьосник, дето разпънах най справедливо.
- Отче наш, прости, айм сори?
- Прости прости? - тази дума я взех на въоръжение, защото прави империята безпроблемна, но вие я профанизирате като й влагате тяхния смисъл. А съм я пуснал в ширпотреба като вълшебна думичка, нещо като - добр вечер, довиждане. Така тя ни прави всички равни, даващо й зад себе си да скрие и най страшния тарикатлък. Но толкоз, - Аз вече се вглеждам в китайците.
- Виновати! Разрешете Ваша Генерал Секретарска Святост, да Ви покажем какво можем, - Парите, Правителствата и Армиите са в ръцете ни.
- Разрешавам, но започнете от България!
- Най я мразим!
- Издухайте я, защото не Оня е дал тази Земя на тях, а Аз на вас. Че вие четете ли библията?
- Има си хас!
- А защо тогава, при всичките Пари, Правителства и Армии на света, се забихте в тази дупка в ориента?
- Гоите пробутват мисълта, че лъжците започват да си вярват в собствените лъжи, един вис като в уредена плячка?
- А Аз пъс ви казвам - като избиете тези гои, кой ще казва кое какво е!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.