Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американският петрол падна под 0 долара
21 Април 2020
По този начин производителите плащат на купувачите
За първи път в историята цените на американския петрол са с отрицателна стойност. Това означава, че производителите плащат на купувачите, предаде БНР. Търсенето на петрол спря с налагането на ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, а анализатори прогнозират, че все още не сме стигнали дъното на цените на черното злато.

Стойността на барел петрол, котиран в Ню Йорк и с доставка през май, достигна вчера първо 1 цент, а при закриване на вчерашната търговия премина в минусови територии до минус 37 долара и 63 цента.

Тази сутрин на азиатските пазари цената се повиши и достигна 1 долар и 10 цента за барел. Причината за историческия срив е пренаситеността на пазара и това, че крайният срок за договорите за майски доставки изтича и производителите търсят купувачи, тъй като се изчерпва капацитетът им за складиране.

По-рано този месец членовете на ОПЕК се договориха за рекордно намаляване на световното производство на петрол с около 10%, но съкращенията не са достатъчно големи, за да се отразят на цената на черното злато.

Американският президент Доналд Тръмп обмисля  да спре доставките на петрол от Саудитска Арабия и обяви мерки в помощ на петролните компании.

„Попълваме националния стратегически петролен резерв със 75 милиона барела. За пръв от доста време резервът ще бъде попълнен, получаваме нефта на правилната цена".

Бившият руски премиер, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев призова да се търгува на принципа „вземай или плащай“.

Във Фейсбук Медведев написа, че ситуацията много напомня картелен заговор. Производителите на петрол наемат плавателни съдове, за да натоварят на тях излишното количество петрол.

Рекордни 160 милиона барела стоят на танкери по цял свят. Остава въпросът как петролопроизводителите да разпродадат стоката си - отговор няма поне докато хората не започнат отново да пътуват.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.