Факти, Анализи, Коментари
   27 Септември 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мегаакция срещу пране на пари в 31 държави
4 Декември 2019
Полицейските служби са задържали 228 и са установили самоличността на над 3800 души, участвали в схеми като финансови "мулета"
При мащабна операция срещу прането на пари полицейските служби на 31 страни са задържали 228 и са установили самоличността на над 3800 души, участвали в схеми като финансови "мулета". Това съобщи днес европейската полицейска служба Европол, цитирана от Франс прес.

Операцията, продължила от септември до ноември, е довела до образуването на повече от 1000 наказателни разследвания и е осигурила възможност да бъдат избегнати "загуби на обща стойност 12,9 милиона евро", допълва Европол в комюнике.

Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали с информация за 7 520 измамни сделки с „мулета" на пари.

Органите на реда, съдебни и финансови власти от Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Великобритания, САЩ и Украйна са участвали в тази международна операция.

Паричните „мулета", за разлика от колегите им за търговия с наркотици, не прекарват незаконни стоки през физическа граница. Вместо това те участват - често несъзнателно - в дейности за пране на пари, като получават и прехвърлят незаконно придобити пари в банкови сметки и/или държави, отбелязва БГНЕС.

Вербуващите паричните „мулета" прилагат различни схеми, за да примамят набелязаните субекти. Тази година случаите, свързани с „романтични измами", отчитат възход, като престъпниците все повече набират „мулета" на пари в сайтове за онлайн запознанства, изучавайки жертвите си във времето, за да могат да ги убедят да открият банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Престъпниците също все повече се обръщат към социалните медии, за да наемат нови съучастници чрез онлайн реклами за бързо забогатяване. Тази техника е особено популярна сред студенти и млади хора.

Дори и „мулетата" на пари да действат неволно, те извършват престъпление и правните последици за тях могат да бъдат тежки. В зависимост от правната рамка на страната, мулетата могат да бъдат изправени пред дълъг затвор и да се сдобият с криминални досиета, които биха могли да им навредят сериозно до края на живота им, като никога не бъдат в състояние да се сдобият с ипотека или да открият банкова сметка.

За да се повиши осведомеността за този вид измами, днес стартира кампанията за осведомяване #DontbeaMule в цяла Европа. С материали за повишаване на осведомеността, достъпни за изтегляне на 25 езика, кампанията ще информира обществеността за това как действат тези престъпници, как можем да се защитим и какво да направим, ако станем жертва.

През следващата седмица международни партньори от органите на реда и съдебните органи, заедно с финансовите институции, ще подкрепят кампанията на национално ниво.

„Мислите ли, че можете да бъдете използвани като муле? Действайте сега, преди да е станало твърде късно: спрете да превеждате пари и незабавно уведомете банката и националната си полиция", се казва в текста на кампанията.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.