Факти, Анализи, Коментари
   10 Декември 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гръцкото правителство оцеля
17 Януари 2019
Правителството получи подкрепата на 151 депутати в 300-членния парламент
Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вота на доверие в гръцкия парламент днес, което проправя пътя към ратифициране на Преспанското споразумение, информира КРОСС.

Правителството получи подкрепата на 151 депутати в 300-членния парламент. Общо 148 депутати отхвърлиха предложението, а един депутат на основната опозиционна партия "Нова демокрация" Йоргос Касапидис отсъстваше от заседанието поради здравословни причини.Ципрас поиска вот на доверие в неделя, след като министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на по-малкия коалиционен партньор в правителството, националистическата партия Независими гърци, подаде оставка в знак на протест срещу споразумението.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че вотът на доверие, който правителството му получи от парламента, е вот за стабилността на страната, предаде Ройтерс.

"Днес гръцкият парламент даде вот на доверие в стабилността. . .получихме вот на доверие единствено водени от необходимостта да продължим да работим в отговор на нуждите и интересите на гръцкия народ", заяви Ципрас пред медии.Управляващата партия "Сириза" държи 148 места в 300-членния парламент.

Ципрас поиска вота в неделя, след като министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на по-малкия коалиционен партньор в правителството, националистическата партия Независими гърци, подаде оставка в знак на протест срещу споразумението.

Панос Каменос, лидер на АНЕЛ (партия "Независими гърци") обвини бивши партийни депутати за сделка, която са постигнали, да осигурят подкрепа за правителството във вота на доверие, като им се гарантират позиции в кабинета. Това е направил в реч пред парламента по време на дебатите в сряда, съобщава електронното издание на гръцкия всекидневник Kathimerini.Те избраха министерски кресла срещу вот на доверие", е заявил той пред законодателите и е добавил, че той ще гласува срещу правителството.

Каменос напусна миналата седмица управляващата коалиция. Той каза, че премиерът Алексис Ципрас му е съобщил, че Договорът от Преспа, който бе подписан между Атина и Скопие, ще бъде внесен в гръцкия парламент след изборите. "От споразумението, което постигнахме с министър председателя, е ясно, че не сме се договорили за решение, което би могло да включва и понятието Македония", заяви Каменос.

Кирякос Мицотакис, лидерът на консерваторите от партия "Нова демокрация", която има голяма преднина пред СИРИЗА в проучванията на общественото мнение, заяви, че разпадът на управляващата коалиция е "инсцениран развод", чрез който се опитват да задържат това правителство във властта. Той заяви, че вотът на доверие трябва да даде гръцкият народ при избори "тук и сега".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.