Факти, Анализи, Коментари
   7 Декември 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Многохиляден протест в Сърбия
6 Януари 2019
Група протестиращи бяха разпънали транспарант с надпис: "Започна се"
Хиляди хора излязоха вчера на митинг в Белград въпреки студа, за да протестират срещу сръбския президент Александър Вучич за пети пореден уикенд, предаде ДПА.

Около 15 000 души преминаха с шествие през центъра на града. По време на митинга си те се спряха пред държавната компания за радио и телевизия "Радио-телевизия Сърбия" (РТС), която е твърдо под контрола на Вучич, отбелязва ДПА.

На високоговорители бяха пускани записи с неспазени обещания на президента, придружени от оглушителния шум от хиляди свирки и вувузели, а група протестиращи бяха разпънали транспарант с надпис: "Започна се".

Продължаващите протести бяха предизвикани от нападение срещу опозиционен политик в края на ноември и отначало минаваха под лозунга "Стоп на кървавите ризи".

Вучич се зарече, че няма да отстъпи пред нито едно искане, дори и по думите му да излязат "пет милиона" демонстранти. Това накара организаторите на протестите да излязат с нов главен лозунг: "Един от пет милиона".

Оттогава фокусът на протестното движение, което не е пряко обвързано с някоя политическа сила, но се подкрепя от опозицията, се разшири, за да включи корупцията и потисканите медии в Сърбия, отбелязва ДПА.

От формална гледна точка Вучич има ограничени правомощия, но на практика той ръководи правителството.

Неговата консервативна Сръбска прогресивна партия е доминиращата сила в парламента от 2012 г. Миналата година Вучич започна петгодишен мандат като президент.

В същото време сръбската опозиция, която е отслабена от вътрешни борби, корупционни скандали и слабо отразяване в държавните и проправителствените медии, беше маргинализирана.

Трябва да се отбележи, че по време на вчерашната протестна акция в Белград не се забелязваха представители на органите на реда, отбелязва ТАСС. По кръстовищата дежуряха само коли на пътната полиция, които спираха движението по маршрута на колоната на протестиращите, за да може тя да преминава свободно. Няколкостотин души от участниците в шествието бяха с жълти жилетки.

Както съобщават сръбските медии, немногочислени протестни акции е имало и в Ниш, Нови Сад, Крагуевац и Пожега. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.