Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит
25 Ноември 2018
27 държавни и правителствени ръководители от ЕС положиха подписите си под документа час след началото на срещата
В Брюксел европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит на извънредната среща на върха, предаде БНР. 27 държавни и правителствени ръководители от ЕС положиха подписите си под документа час след началото на срещата. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че по инициатива на България са били приети 2 предложения в политическата декларация на европейските лидери по Брекзит. Той добави, че ще настоява Великобритания да остане важна част от общата борбата срещу тероризма:
"Европейският съвет ще демонстрира "особена бдителност" е важната дума по отношение на правата и интересите на гражданите, на необходимостта от подържане амбициозни условия за равнопоставеност. Великобритания трябва  да си спазва финансовите параметри, да си плаща през това време, да се спазват всички договорености, за да няма правен вакуум за нашите компании".
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер нарече деня "трагичен":
"Разводът е трагичен момент. Трябва да се поемат съответните ангажименти, както и да се изградят бъдещите отношения. Не мисля, че Великобритания ще стане трета страна, каквито са някои други. Между нас има нещо като останки на любов".
Той предупреди, че няма вариант двата документа да бъдат предоговорени, но обеща, че нито един британец няма да бъде отстранен от Европейската комисия:
Председателят на ЕС Доналд Туск също изрази очаквания за добри отношения с Обединеното кралство в бъдеще:
"Пред нас е трудният процес на ратификация, както и по-нататъшните преговори. Но независимо как ще приключи всичко това, едно е сигурно - ще останем приятели до края на дните си и дори един ден след това".

Още на влизане в Европейския съвет, преди началото на заседанието на държавните и правителствени ръководители, Юнкер каза:
"Аз ще гласувам в полза на тази сделка, защото тя е възможно най-добрата за британците. Но съм тъжен, защото да се вижда как Обединеното кралство напуска ЕС, не е момент, в който трябва да ликуваме, а момент на дълбока тъга".
Това не е нито ден на радост, нито на траур, а на избор на суверенен народ, както и на достойнство, което трябва да покажем заедно, на единство и отговорност, каза, от своя страна френският президент Еманюел Макрон. Той уточни 2-те позиции, които Франция е настояла да бъдат защитени при преговорите и които фигурират в споразумението:

"Първата е да има правила на ниво конкуренция, които да ни позволят да защитим нашите интереси във всички области, особено по въпросите на околната среда. Втората категорично е по отношение на риболова и взаимния достъп до водите. Нашите рибари ще бъдат добре защитени".

Главният преговарящ Мишел Барние каза, че сега е време всеки да поеме своите отговорности.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.