Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стрелба в синагога в Питсбърг - 11 загинали
28 Октомври 2018
Директорът на градската служба за обществена безопасност Уендъл Хисрич уточни на пресконференция, че освен убитите има шестима ранени, включително четирима полицаи
При стрелба в синагога в Питсбърг са загинали 11 души, потвърдиха американските власти. Директорът на градската служба за обществена безопасност Уендъл Хисрич уточни на пресконференция, че освен убитите има шестима ранени, включително четирима служители на реда. Представител на ФБР в разследването допълни, че при нападението стрелецът е носел автомат и три пистолета. Нямало данни той да е познат на властите преди трагедията в синагогата. Според ФБР мъжът е действал сам.

Нападателят Робърт Бауърс е 46-годишен местен жител. Той беше ранен в престрелка с полицията и се намира в болница под охрана. Малко преди нападението той поместил в една от социалните мрежи съобщение, в което обвинява еврейска организация за подпомагане на имигранти, че „вкарва“ „нашественици“ в САЩ. „Не мога да гледам отстрани как избиват народа ми. Гледайте, влизам!“, написал Бауърс.

Президентът Доналд Тръмп определи стореното от Бауърс като „акт на антисемитизъм“ и призова за втвърдяване на законите за смъртното наказание:
"Умът ни е безсилен да разбере жестоката омраза и извратената злина, която може да накара едно лице да извърши такова ужасно престъпление по време на церемония. Отровата, наречена антисемитизъм, трябва да бъде заклеймявана и пресичана навсякъде, където изниква!"

Тръмп подчерта още, че случилото се има „твърде малко общи неща“ със закона за притежание на оръжие и че събитията са могли да се развият различно, ако в синагогата е имало охрана. Американският президент нареди на 31 октомври националните флагове на Белия дом и правителствените сгради в страната и чужбина да бъдат спуснати наполовина. 

От американското министерство на правосъдието обявиха, че на нападателя са повдигнати обвинения по 29 точки от закона и по думите на главния прокуриор Джеф Сешънс той е заплашен от смъртно наказание. 

ФБР разследва случая като престъпление, продиктувано от омраза.

Въпреки че не разполагат с информация за специфична заплаха, властите засилиха мерките за сигурност около еврейските центрове в щата Ню Йорк.

Сляпата омраза, която доведе до клането в синагогата в Питсбърг показва, че има още много работа, която да се върши в борбата срещу антисемизма, както и за сближаването на общностите. Мислите и молитвите ни са със загиналите и техните близки, написа в Туитър председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

В изявление на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини се казва, че ЕС категорично осъжда антисемитизма, както и всяка подбуда към омраза и насилие. Първият дипломат на ЕС подчертава, че Европа е преживяла унищожителните и непростими последствия от антисемитизма и омразата, които няма да бъдат забравени никога.  

„Ужасен съм от стрелбата в Питсбърг. Мислите ми са с жертвите и техните семейства. Европейската комисия е солидарна с общността от синагогата в Питсбърг и с еврейските общности в цял свят“, написа в Туитър председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди нападението и изрази солидарност със Съединените щати и жертвите на едно "ужасно антисемитско" нападение. Израелският министърът на образованието Нафтали Бенет, който отговаря и за еврейската диаспора по света съобщи, че заминава за Питсбърг, за да се срещне с еврейската общност в американския град и да присъства на погребенията на жертвите. От своя страна, президентът Реувен Ривлин каза, че мисли за семействата на убитите и се моли за възстановяването на ранените.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.