Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
5,8 по Рихтер във Вранча
28 Октомври 2018
Епицентърът е бил близо до селищата Нехою и Ковасна във Вранчанската сеизмична зона. Трусът е бил на дълбочина 100 км. Последвал е вторичен трус от 3,1 по Рихтер
Земетресението, станало в 3:38 местно време в Румъния, е било с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, на дълбочина 150 км. в окръг Бузъу, съобщи агенция "Аджерпрес", съобщава БНР. Епицентърът е бил близо до селищата Нехою и Ковасна във Вранчанската сеизмична зона. Трусът е бил на дълбочина 100 км. Последвал е вторичен трус от 3,1 по Рихтер. До момента няма данни за пострадали и разрушения. Това е най-силното земетресение в Румъния от 2014 г. насам, отбелязват местни медии. То е усетено също в Украйна и Молдова.

У нас земетресението е усетено със сила 3-4 степен по Рихтер, предимно в Северна България, съобщи за "Хоризонт" Илияна Попова -  дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география. По думите й, няма някаква паника, няма паднали предмети.

Трусът тази нощ е бил почувстван в района на Русе. Земетресението е било усетено в Русе точно в 3 часа и 39 минути от лятното часово време. Основният трус е бил с продължителност няколко секунди и не е бил съпроводен от земен тътен. Няма данни за каквито и да е материални щети, но има граждани, които са изпитали притеснение, че земетресението може да има продължение и са останали будни до сутринта. По правило, всички трусове с епицентър сеизмичната зона Вранча в Карпатите, се усещат не само в Северна България, а и достигат Гърция на юг и Финландия на север.

Земетресението не е причина за тревога и е част от нормалната сеизмична активност в района на Вранча. Това заяви пред агенция "Аджерпрес" Константин Йонеску, генерален директор на Националния институт за изследвания по физика на Земята. Не се очакват силни вторични трусове. От инспекцията на извънредните ситуации идентифицират евентуални щети. От румънската спешна помощ съобщават, че първите 15 минути след земетресението е имало 12 повиквания към номер 112, но те са били случаи на пристъпи на паника. Трусът в окръг Бузъу доведе до спиране на електрозахранването в някои селища, но то вече е възстановено. Последните земетресения с магнитуд от над 5 по Рихтер в района на Вранча станаха през септември и декември 2016 г. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.