Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Предупреждават за наближаваща финансова криза в САЩ
29 Август 2018
Главният икономист на Moodys Analytics Марк Занди обръща внимание на плашещата прилика между ипотечните кредити и сегашния пазар на рискови заеми
Дълговете на нефинансовите компании в САЩ могат да станат причина за следващата финансова криза, предупреждава Moodys Analytics в обзор, публикуван на 23 август. Главният икономист на Moodys Analytics Марк Занди обръща внимание на плашещата прилика между ипотечните кредити (subprime), които предизвикаха финансовата криза в САЩ през 2007-2008 година и последвалия глобален икономически спад, и сегашния пазар на рискови заеми (leveraged loans) и т.нар. "облигации боклук" (junk bonds).

С Leveraged loans се обозначават заеми, които се дават на и без това задлъжнели нефинансови компании. По правило тези кредити се предоставят при плаващи лихви, обвързани с Libor, което означава, че лихвите растат с ръста на икономиката. Компаниите използват парите за финансиране на сливания и поглъщания, изплащане на дивиденти, купуване на собствени акции и рефинансиране на стари задължения.

Това е най-сериозната заплаха за сегашния делови цикъл, коментира Занди.

По данни на Moodys рисковите заеми са достигнали 1,4 трилиона долара, а заедно с „боклучените" корпоративни облигации сумата достига 2,7 трилиона.

Според Занди това е близо до нивата на ипотечните кредити от 2008 година, които са достигнали близо 3 трилиона долара и са довели да кризата.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.