Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мост на магистрала се срути в Генуа - поне 30 жертви
14 Август 2018
При рухването на около 200-метрова отсечка от моста от височина 90 метра са паднали около 30 леки автомобила и три камиона
Искрени съболезнования към президента и премиера на Италия и чрез тях - към близките и семействата на загиналите и пострадалите, изпратиха държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов, съобщава БНР.

30 души са загинали при срутването на виадукта "Моранди" в Генуа, съобщи министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че има и много ранени, като според агенция АНСА са 13 души. При рухването на около 200-метрова отсечка от моста от височина 90 метра са паднали около 30 леки автомобила и три камиона.

За момента няма официална информация за самоличността и националността на жертвите и пострадалите.

Открита е гореща телефонна линия - 800 640 771, на която български граждани могат да потърсят информация. 

Мостът Моранди, кръстен на прочутия италиански инженер Рикардо Моранди, е част от магистралата, която свързва Генуа с Вентимилия и Франция, като трафикът по него обикновено е интензивен. Съоражението е дълго около километър и двеста метра и се издига на 50 метра над кварталите "Сампиердарена" и "Корниляно" и част от индустриалната зона. Строено е през 60-те години на миналия век и през годините е подобрявано многократно, като последният ремонт е от 2016 година.

Не е ясна причината за срутването, случило се по време на силна буря, но не е издържал централният пилон, висок 90 метра. По сведение на местни жители, цитирани от TG24COM, мостът е бил ударен от мълния.

На моста има автомобили и камиони, под развалините има хора. На мястото на произшествието са полицаи, пожарникари и линейки.

Целият автомобилен трафик в района е блокиран, както и железопътното движение, свързано с главния град на област Лигурия.

Италианският министър на транспорта Данило Тонинели нарече случилото се "огромна трагедия".

Генералното консулство на България в Милано е в постоянен контакт с местните власти във връзка с инцидента. 

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до италианския премиер Джузепе Конте, съобщи правителствената пресслужба.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.