Факти, Анализи, Коментари
   30 Май 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Съединяват Европа и Африка с 39-километров тунел под Гибралтарския пролив
Николай Атанасов - 26 Януари 2005

По дъното на Гибралтарския пролив ще преминава двупосочна железопътна магистрала и автомобилен път. Тунелът ще бъде изграден на 3 нива, като всяко от тях ще може да бъде използвано за различни видове транспорт.


39-километровият тунел ще преминава на 300 м. дълбочина по дъното на Гибралтарския пролив.
     Министърът на развитието на Испания Магдалена Алварес (Magdalena Alvarez) и мароканският й колега Карим Челаб (Karim Chellab) постигнаха договореност за строителството на 39-километров тунел под Гибралтарския пролив, който да свърже Европа и Африка.

     Идеята за този проект възниква още през 70-те години на ХХ век, уточнява британският ежедневник The Guardian. През 1980 г. Испания и Мароко дори подписват споразумение по въпроса, но строителството на обекта е замразено за неопределено време, заради усложненията в отношенията между двете страни. Изграждането на тунела, отново стана централен въпрос в контактите между двете държави в началото на тази година, в хода на визитата в Мароко на испанския крал Хуан-Карлос.

     Маршрутът на тунела е бил съгласуван през декември 2004 г. Въпросите, свързани с изграждането на инфраструктурата на обекта са включени в плана за работа на испанския кабинет за 2005 г. Предполага се, че тунелът ще започва от нос Пунта Палома на южното крайбрежие на Испания и ще стига на югоизток до мароканското пристанище Танжер. Подобно направление на тунела е било избрано във връзка с това, че във въпросния участък морската дълбочина не надхвърля 300 м., докато в останалите части на пролива тя достига 900 и повече метра.

     Като модел, авторите на проекта са използвали плановете на 40-километровия тунел под Ламанша. По дъното на Гибралтарския пролив ще преминава двупосочна железопътна магистрала и автомобилен път. Съоръжението ще бъде изградено на 3 нива, като всяко от тях ще може да бъде използвано за различни видове транспорт.

     Правителствата на Испания и Мароко се надяват, че свързвайки 2 континента, тунелът ще съживи търговият в района и ще привлече допълнително туристи. Според специалистите, предварителните сондажни работи във връзка с амбициозния проект ще струват на всяка една от страните по 10 млн. евро. Цялостна оценка на средствата, които ще бъдат вложени в строителството на тунела все още не е направена. Мадрид и Рабат обаче са на мнение, че основната тежест на разходите трябва да бъде поета от Европейския съюз.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.