Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
50 хиляди на протест в Румъния - 440 пострадали след сблъсъци с полицията
11 Август 2018
Протестът в центъра на Букурещ е срещу корупцията и правосъдната реформа на румънското правителство
Протести и арести в Букурещ, където между 30 и 50 хиляди души излязоха на антиправителствен протест. Голяма част от демонстрантите са румънци, живеещи в чужбина, които са се върнали в страната специално за протеста. Стигна се и до сблъсъци с полицията - 440 протестиращи са пострадали, а 65 от тях са били приети в болница след протеста в центъра на Букурещ срещу корупцията и правосъдната реформа на румънското правителство, съобщиха румънски медии. Пострадали са и 9 жандармеристи, единият от които - жена. По данни на телевизия "ДиДжи 24" протестът на Площада на победата е събрал над 100 000 души.

От месеци живеещи в чужбина се организират за протест на 10 август. Настояват за незабавна оставка на правителството, искат по-добър живот за всички, които са избрали да останат в Румъния и възможност поне част от 4-е млн. изселници, да се върнат обратно.

Напрежението на Площада на Победата пред парламента бързо се покачи. Хората хвърляха бутилки по жандармерията, отговориха им със сълзотоврен газ. ТАСС отбелязва, че те демонстрират недоволството си от действията на лявото правителство и решенията му за правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция. 
Годишно румънската диаспора "финансира" страната с над 3 милиарда евро. Това им дава и право да искат промяна за родината си. През последните две години Румъния е арена на немалко протести срещу правителството. 
 
Основните обвинения срещу Социалдемократическата партия са, че със спорното си законотворчество управляващите се опитват да попречат на борбата с корупцията и да подкопаят основите на демокрацията.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.