Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
44 градуса в Лисабон
5 Август 2018
Голяма част от Западна и Северна Европа продължава е в плен на жегите
Голяма част от Западна и Северна Европа продължава е в плен на жегите. Горещини заради топли въздушни маси от Африка обхванаха най-западната част на Стария континент, а на Иберийския полуостров се борят и с пожари.  В португалската столица Лисабон беше измерен температурен рекорд от 44 градуса по Целзий. Предишното постижение, която е с градус по-ниско е било измерено преди близо 40 години.

Болниците отчитат нарастване на броя на хората с различни оплаквания заради горещото време, а властите на някои места разпоредиха сгради като търговски центрове и църкви, които са климатизирани или по-хладни, да останат отворени 24 часа. 

В Испания също се борят с жегите. Местните власти предупредиха, че целият южен район Естрамадура е под риск от пожари.

Високите температури обхванаха и Северна Европа. Финландският курорт - Рованиеми, известен с прохладните си температури от около 20 градуса по това време на годината, също падна в плена на жегата - живакът там достигна 32 градуса.

Ситуацията е подобна и в Швеция, обхваната от необичайно гореща вълна.

Местните жители обаче нямат нищо против високите температури.

"Всъщност ми харесва. Наистина е приятно. Това е добра промяна. В Швеция топлото време никога не се задържа за толкова дълго. Не сме подготвени за това. На повечето места няма климатици. Но въпреки всичко това време е приятно". 

Доволни са и продавачите на сладолед - основно средство за разхлаждане в жегите.

"Така е през цялото лято. Яде се много сладолед".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.