Факти, Анализи, Коментари
   17 Януари 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Среща между президентите на Русия и САЩ
16 Юли 2018
Преговорите между президентите на Русия и САЩ очи в очи продължиха повече от два часа, Независимо, че по-голямата част от беседата премина в закрит за пресата режим
Срещата между президентите на Русия и Съединените щати, Владимир Путин и Доналд Тръмп приключи в Хелзинки, съобщи КРОСС.

Преговорите продължиха повече от два часа. Беше планирано комуникацията между двамата лидери да продължи един час и половина.

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин продължиха преговорите помежду си в разширен състав.

Към лидерите на двете страни се присъединиха делегациите. Срещата се провежда във формат на работна следобедна закуска, на която пресата също няма да присъства, както на разговора на четири очи между президентите, предава ТАСС, цитиран от Фокус.

От руска страна в преговорите взимат участие министърът на външните работи Сергей Лавров, прессекретарят на президента Дмитрий Песков и помощникът на държавния глава Юрий Ушаков.

В американската делегация влизат държавният секретар Майк Помпео, съветникът на държавния глава по националната сигурност Джон Болтън, ръководителят на администрацията на Белия Дом Джон Кели и съветникът на Съвета по национална сигурност за Русия Фиона Хил.

Домакините на преговорите предоставиха за тази част на срещата на върха зала, носеща името „Малка държавна“ или „Огледална“. Обичайно там се провеждат тържествени приеми, както и церемонии по смяна на правителството. Първоначално това е била тронна зала на руския император, където са се организирали балове.

Преговорите между президентите на Русия и САЩ очи в очи продължиха повече от два часа, Независимо, че по-голямата част от беседата премина в закрит за пресата режим, преди началото на срещата лидерите на двете страни обозначиха кръга от теми, за които имат намерение да говорят. Путин заяви, че е готов да обсъди широк кръг от световни проблеми, отделяйки специално внимание на отношенията между Вашингтон и Москва, които, според оценката на руската страна, се намират на безпрецедентно ниско ниво.

На свой ред, американският лидер анонсира, че ще бъдат засегнати цяла редица актуални теми – започвайки от въпроси около търговията и военното сътрудничество и завършвайки с отношенията с Китай. Той съобщи също, че е готов да обсъди с Путин натрупалите се проблеми между Русия и САЩ.

От членовете на делегациите преди началото на срещата в залата се намираше само съветникът по национална сигурност на американския президент Джон Болтън. Той не даде никакви допълнителни коментари за дневния ред на беседата между Путин и Тръмп на журналистите. Опитите на представителите на медиите да зададат на държавните глави въпроси директно преди началото на срещата в широк състав се увенчаха с неуспех.

"Русия не се е намесвала в американския изборен процес и е готова да работи в рамките на съвместна група за кибербезопасност". Това заяви по време на пресконференция в Хелзинки руският президент Владимир Путин след срещата с американския си колега Доналд Тръмп.

"Едно от направленията на съвместната ни работа е установяването на мир в Сирия, където Русия и САЩ биха могли да демонстрират на света как работят заедно. Затова ние разполагаме с всичките необходими предпоставки", подчерта Путин.

"Като най-големите ядрени държави в света, ние носим отговорност за международната сигурност. Смятам за важно да установим диалог относно проблематиката за стратегическата стабилност. Предадохме на американските колеги списък с конкретни предложения по тази тема", отбеляза руският президент.

От своя страна Тръмп отбеляза, че отношенията между Русия и САЩ никога не са били толкова лоши както сега, но ситуацията радикално ще се промени.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.