Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тръмп: Доволен съм от "невероятния напредък" в разходите за отбрана на НАТО
12 Юли 2018
Тръмп опроверга слуховете, че САЩ са готови да напуснат НАТО
Американският президент Доналд Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към НАТО. На пресконференция в Брюксел, в рамките на лидерската среща на алианса, Тръмп опроверга слуховете, че САЩ са готови да напуснат НАТО, съобщи БНР.

Президентът на САЩ обяви, че на срещата на върха е постигнато съгласие за увеличаване на вноските в бюджета на пакта. Въпреки напрегнатото настроение и противоречивите слухове Тръмп в крайна сметка внесе успокоение.

„Постигнахме невероятен напредък. Всички се съгласиха да поемат значително по-сериозен ангажимент и да увеличат нивата на разходите си за отбрана до числа, които досега бяха немислими. Досега само 5 от 29 страни се придържаха към този си ангажимент, но това ще се промени. Обещаните 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана ще бъдат увеличени, при това с доста повече“, каза Тръмп.

Американският държавен глава подчерта, че страните-членки ще осигурят допълнително 33 милиарда долара в бюджета на НАТО в най-кратки срокове. Разликата сега е, че за разлика отпреди те поеха конкретен ангажимент, добави той.

Тръмп каза, че не е честно САЩ да осигуряват между 70% и 90% от средствата за алианса. Но нарече тези два дни в Брюксел „фантастични и с невероятна атмосфера“.

Призивът Тръмп към съюзниците да повишат разходите си за отбрана оказа въздействие и направи НАТО по-силна, заяви по-късно генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той обаче посочи че на форума не са били давани конкретни нови обещания, за каквито е настоявал Тръмп, като каза, че очакванията му за откровена дискусия са се оправдали. 
„Ще видим какво ще стане с газопровода“, каза Тръмп визирайки проекта „Северен поток 2“ за доставки на природен от Русия за Германия по дъното на Балтийско море.

По въпроса за миграцията Тръмп предупреди, че Европа трябва да внимава, защото „тя (миграцията – бел.ред.) я превзема“.

„Надявам се да се разбера с Путин. Той ми е конкурент, нито приятел, нито враг“, заяви президентът на САЩ по повод предстоящата среща с руския си колега в Хелзинки. Той посочи, че тя може би няма да бъде сред най-леките и съобщи, че на нея ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.