Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
България предаде на Австрия председателство на Съвета на ЕС
30 Юни 2018
Премиерът Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиян Курц на церемония на планинския връх Планай над австрийското градче Шладминг
Австрия пое от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Премиерът Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиян Курц на церемония на планинския връх Планай над австрийското градче Шладминг, предаде БНР. На кратката церемония присъства и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. 

Австрийското председателство започна със среща на върха. Премиерите на България и Австрия и председателя на съвета на Европейския съюз бяха посрещнати на 1830 метра надморско равнище. Тримата проведоха кратки разговори на работна закуска. Българският премиер Бойко Борисов благодари за конструктивния диалог в Съвета, който е дал възможност да се насочи вниманието върху Балканския регион. Даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Република Македония постави основите за перспективата на целия регион, каза той и подчерта, че срещата на върха за Западните Балкани в София през май е изиграла много важна роля в този процес.     

Основен приоритет на консервативното австрийско правителство  е сигурността в Европа, което включва ограничаване на нелегалната миграция и  укрепване на охраната на външните граници. По тази тема е предвидена извънредна  среща на върха в края на септември. Австрия ще работи за изграждане на  по-ефективен Европейски съюз, който трябва да се откаже от ненужните директиви  и да засили интеграцията във външната политика и в отбраната. Виена ще продължи  да работи за интеграцията на страните от Западните балкани - район към който  Австрия има траен политически и икономически интерес.    

Във втората половина от председателството си Австрия ще  настоява за среща на върха ЕС-Африка. Това заяви австрийският канцлер Себастиян  Курц преди да приеме днес от българския си колега Бойко Борисов ротационното  председателство в Съвета на ЕС. „Вероятно през есента ще организираме среща на върха между  ЕС и северноафриканските държави“, съобщи снощи Курц. „Освен това обмисляме идеята, отделни страни от ЕС да водят  преговори с държави извън съюза, но с отношение към миграционния проблем, от  името на целия съюз. А причината е, че с тях някои членки на ЕС имат  исторически обусловени тесни контакти. Ако подкрепим тази инициатива,  включително и финансово, мисля, че можем да имаме успех“, обясни австрийският  канцлер пътя, по който трябва да се създадат приемателни центрове за бежанци  извън ЕС.    

Курц още веднъж подчерта, че квотното разпределение на  мигрантите е било неправилно решение. „Решението е охрана на границите. Отдавна настояваме за този  обрат, който се случи в Брюксел. Все още има държави, които не са съвсем  убедени и мога само да се надявам, че няма да подкопаят този важен обрат в  миграционната политика“, каза той.Освен миграцията, третото австрийско европредседателство ще  постави акцент върху преговорите за следващата многогодишна финансова рамка и  Брекзит.     

Разследващата журналистка Нина Хорачек, шеф репортер на  седмичника „Фалтер”, коментира, че „приемането на нови страни в ЕС за  австрийците в момента изобщо не е на дневен ред“. „Нещо повече - дори  управляващата коалиция не е единодушна по въпроса. Канцлерът Курц подкрепя  разширяването на ЕС към Западните Балкани,но крайнодясната Партия на свободата  е категорично против“, каза тя.    

На фона на бежанската тема, която се превърна в  най-дълбоката пропаст между страните от ЕС, Западните Балкани остават важни за  Австрия, опонира Александра Демцисин, главен редактор „ЕС” в австрийската  агенция АПА.     

По въпроса с мигрантите Щефан Фосперник, главен редактор  „Външна политика” в агенция АПА, коментира: „Ако човек само слуша канцлера,  няма причина да не се съгласи с него. Проблемът е, че действията му не съответстват  на изговорените намерения. От една страна иска да хвърля мост между страните в  ЕС, които са на непримирими позиции. От друга страна обаче следва личната си  амбиция и с прикрити ходове разклаща позициите на европейските си партньори“.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.