Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ердоган спечели президенстските избори
25 Юни 2018
Той получи 53% от подкрепата на избирателите
Турският президент Реджеп Ердоган спечели вота за президент още на първи тур, като получи 53% от подкрепата на избирателите.

Висшата избирателна комисия на Турция потвърди победата му.

Стотици хиляди симпатизанти на управляващата Партия на справедливостта и развитието се събраха снощи на митинг в Истанбул и отпразнуваха избирането му.

Пет политически партии прескачат 10-процентовия праг и влизат в парламента. Най-много гласове след партията на президента печели основната опозиционна Народно-републиканска партия.

Партията на Ердоган обаче губи мнозинството си и остава с 293 депутати в Меджлиса.

В речта си пред симпатизантите Ердоган обяви, че Турция е преминала още една проверка за демокрация, давайки пример за целия свят.

Министър-преседателят Бойко Борисов поздрави в телефонен разговор президента Ердоган за изборната победа.

Борисов е подчертал, че "изразената воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области". Той е изразил още удовлетворение от засилените контакти между България и Турция в последните години и е посочил, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.