Факти, Анализи, Коментари
   21 Февруари 2019
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Германия спечелила почти 3 млрд. евро от кризата в Гърция
21 Юни 2018
Според официалната информация печалбите са се формирали главно от изкупуване на облигации на гръцката държава в рамките на Програмата за изкупуване на активи
От 2010 г. насам Германия е спечелила около 2,9 млрд. евро от лихви по гръцките държавни облигации. Това става ясно от публикуван в „Ди Цайт” официален отговор на правителството в Берлин по запитване на „Зелените”, съобщава КРОСС.

Според официалната информация печалбите са се формирали главно от изкупуване на облигации на гръцката държава в рамките на Програмата за изкупуване на активи (SMP) на Европейската централна банка, които са влезли в германската „Бундесбанк” и се прехвърлят към федералния бюджет от 2010 г.

До 2017 г. общо в „Бундесбанк” са постъпили печалби от 3,4 милиарда евро от лихви на покупки в рамките на SMP. През 2013 и 2014 г. съответно 527 млн. евро и 387 млн. евро са преведени на Европейския механизъм за стабилност (EMS) и на Гърция, така че от тях остава печалба от 2,5 милиарда.

Към нея се прибавят 400 млн. евро от лихви по заемите, отпуснати от държавната банка Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW).

До момента Гърция е получила около 270 млрд. евро, за да се стабилизира, като в замяна трябваше да направи тежки реформи, които доведоха до сериозна безработица. "Зелените" настояват част от задълженията на Атина да бъдат опростени.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително