Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сергей Скрипал излезе от болницата
18 Май 2018
В началото на април от болницата беше изписана и дъщеря му Юлия Скрипал
Сергей Скрипал е изписан от болница, съобщиха "Руптли" и Би Би Си. В началото на април от болницата беше изписана и дъщеря му Юлия Скрипал. Директорът на лечебното заведение заяви, че лечението на двамата е било "огромно дори безпрецедентно предизвикателство", пише Би Би Си.

От болницата заявяват, също, че в момента е важен момент от възстановяването на пациента, което ще продължи далеч от болницата.

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, който според Великобритания е бил отровен с нервен агент - случай, предизвикал дипломатическа криза с Русия, е изписан от болницата.

"Това е фантастична новина! Сергей Скрипал вече е достатъчно добре, за да бъде изписан от болничното заведение в района на Солсбъри", каза Кара Чарлс-Баркс, изпълнителен директор на болницата.

Старшата медицинска сестра Лорна Вилкинсън заяви: "Следва важен етап от неговото възстановяване, който ще се осъществи далеч от болницата. Лечението му след отравянето с този нервен агент изискваше изключителни грижи и беше огромно и безпрецедентно предизвикателство".

Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, която го посети от Москва, колабираха на 4 март на пейка в Солсбъри, Западна Англия, където живее бившият двоен агент. Ник Бейли, полицай, който се е опитал да им помогне, също бе хоспитализиран. Той и Юлия Скрипал бяха изписани от болницата по-рано.

Великобритания обвини Русия, че стои зад атаката с нервно-паралитичният газ „Новичок", разработен в бившия Съветски съюз.

Експертите на ООН потвърдиха използването на високо токсичния нервен агент, без да посочат кой би могъл да стои зад това.

Русия поиска от Великобритания да предостави доказателства по случая и настоя за достъп на руския консул до Скрипал.

Бившият служител на руското военно разузнаване, който предаде на британските служби за сигурност информация за руски агенти в Европа, беше затворен в Русия.

През 2010 г. той е преместен във Великобритания чрез шпионска размяна и оттогава живее там.

Отравянето предизвика дипломатическа криза, довела до експулсиране на десетки дипломати между Русия, САЩ и западните страни, както и по-голямата част от Европейския съюз.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.