Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Все още няма следа от Боян Петров
14 Май 2018
Екипът от шерпи, издирващи Боян Петров, се е завърнал в базовия лагер без да го открие
Спасителните операции по въздух и земя във връзка с издирването на Боян Петров вървят към своя край, съобщи Деян Петков от екипа на Боян Петров.

Екипът от шерпи, издирващи Боян Петров, се е завърнал в базовия лагер без да го открие. Спасителите обаче са намерили инструменти и материали, за които се предполага, че са част от оборудването на българина. Това съобщиха от спасителния екип "Dream Wanderlust" на страницата си във "Фейсбук". Предстои екипът да анализира събраните доказателства.

Днес след като китайското правителство удължи с още един ден срока на хеликоптерите да летят над връх Шиша Пангма, времето отново беше решаващ фактор и въпреки, че хеликоптерите чакаха в готовност още от 6 ч. сутринта, подходящ прозорец за излитане така и не се отвори. На практика, това значи прекратяване на спасителната мисия по въздух.

Наземната спасителна мисия от непалски шерпи и китайски спасители също върви към своя завършек. Вчера китайските спасители тръгнаха от Лагер 3 към върха, но под върха бяха принудени от обилно натрупалия сняг и заледени участъци да преустановят и започнат изтегляне надолу.

За съжаление, прогнозата за времето в следващите няколко дни е за сериозно влошаване и силни ветрове, което е основната пречка както пред спасителната акция по въздух, така и по земя, се казва в съобщението на неговия екип, откъдето припомнят, че днес е 9-ия ден от изчезването на Боян.

Спасителните екипи решиха да не изкачват върха днес. Вместо това те поеха надолу от Лагер 3 към Лагер 2, където имат надежда да намерят българина жив.

Единствената засега потвърдена следа от него е откритият инсулин, в района на Лагер 3, вчера. Влошени метеорологични условия и видимост под един метър са попречили на китайските спасители вчера да изкачат Шиша Пангма.

Двата екипа, които издирват Боян Петров по земя са претърсили целия район над Лагер 3. Спасителите са се насочили към Лагер 2. Китайският посланик у нас Джан Хайджоу обясни, че по въздух са открити черни точки, които биха могли да са следи от алпиниста. Той допълни, че по тяхна преценка точките са на 4 – 5 хиляди метра надморска височина.

„Има една-две точки, които искат да проверят като допълнителен потенциал. Нямаме специални индикации”, каза Кирил Петков, който е част от спасителния екип.

От екипа на Боян Петров съобщиха, че спасителните екипи слизат надолу към базов лагер още днес.

Докато не слязат всички спасители най-долу не може да се каже край на спасителната акция, допълни той.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.