Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сирия получава подарък зенитни ракетни комплекси С-300 от Русия
23 Април 2018
Дамаск е договорирал зенитните ракети още през 2010 г., но сделката е била анулирана по молба на Израел, който се опасявал за въздушното си пространство
Съвсем скоро Дамаск може да получи от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 "Фаворит" (ранна тяхна модификация пази и небето на България - б.р.), пише в заглавие "Комерсант". Първите изявления на руски военни в този смисъл дойдоха едва часове след масирания ракетно-бомбен удар по Сирия, нанесен от САЩ, Великобритания и Франция на 14 април, посочва вестникът.

Според него Дамаск е договорирал зенитните ракети още през 2010 г., но сделката е била анулирана по молба на Израел, който се опасявал за въздушното си пространство. Този път се предвижда "Фаворитите" да бъдат доставени от Москва безвъзмездно, за да може режимът в Сирия бързо да изгради ешелонирана система за противовъздушна отбрана, способна да защити от обстрели Дамаск и базите с разположена авиационна техника.

Според експерти израелските военни ще реагират предсказуемо негативно, а някои допускат и техен удар по позициите на С-300. Най-вероятно впрочем Русия ще изпрати на сирийците употребявани оръжия.

По данни на "Комерсант" в зоните, където ще бъдат разположени системи за ПВО, на първо време ще има руски военни съветници, които да координират действията на сирийските специалисти. И ако Израел реши все пак да изстреля ракети по позициите на С-300, според източници на вестника последиците "ще бъдат катастрофални за всички страни".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.