Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тереза Мей: Ударите нямат за цел смяна на режима
14 Април 2018
Tези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима, подчерта тя
Британският премиер Тереза Мей заяви, че е наредила нанасянето на координирани удари за намаляване на капацитета на сирийския режим за химически оръжия и възпиране на употребата им, предаде Ройтерс.

Мей увери, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима. "Действаме заедно с нашите американски и френски съюзници", каза Мей.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че в Сирия е започнала "американска агресия в сътрудничество с Франция и Великобритания", предаде Франс прес.

Сирийската противовъздушна отбрана е влязла в действие срещу западните ракети. Според американски официален представител при ударите се използват крилати ракети "Томахок" и те са насочени към множество цели, отбелязва Ройтерс.

Според свидетели е ударен столичният квартал "Барзах", където има научноизследователски обект.

Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че освен този обект са ударени редица сирийски военни бази в Дамаск. Сред ударените са елитните сирийски военни части Четвърта дивизия и Сирийската републиканска гвардия.

Тереза Мей заяви, че ударите са ограничени и високоточни. По думите й те не ескалират допълнително напреженията в региона и се прави всичко възможно да се избегнат цивилни жертви.

Целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя ще изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия, заяви британският премиер.

Мей заяви, че решението за употреба на сила не е било взето с лека ръка. "Направих това, защото смятам, че тези действия са в националния интерес на Великобритания", каза тя.

"Не можем да допуснем използването на химически оръжия да се нормализира - в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било другаде по света", заяви Тереза Мей.

Мей заяви, че не е имало алтернатива на военната операция в Сирия и спомена руските налагания на вето на проекторезолюции в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва ТАСС.

Според британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, в операцията участват четири британски изтребителя "Торнадо". То уточни, че сред ударените цели има военен обект на около 24 км западно от Хомс, където се смята, че Сирия съхранява прекурсори (първични, изходни вещества) за химически оръжия. Министерството заяви, че удареният обект е бил отдалечен от всички известни струпвания на цивилни жилища.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.