Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ракетен удар на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия
14 Април 2018
Атаката е продължила общо 50 минути, като голям брой от ракетите са свалени
На 14 април от 3:42 часа българско време до 5:10 часа самолети и кораби на САЩ, както и ВВС на Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар по обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия, съобщава Фокус. Повод за нея стана инцидентът от 7 април в сирийския град Дума, където, според някои твърдения, е било употребено химическо оръжие. В събота на място трябваше да започне работата на експертите от Организацията за забрана на химическо оръжие.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди удари, заедно със своите френски и британски съюзници по химическите обекти на сирийското правителство. Сред районите в Сирия, ударени при въздушния удар,  фигурира въздушната  база „Ал Ширай“ , разположена западно от Дамаск край границата с Ливан. Също така удари са нанесени по обект в град Масяф, разположен на около 170 км. северно от Дамаск, армейски складове в региона Източен Каламун североизточно от столицата, района Кисве южно от Дамаск и обект на издигащите се над Дамаск хълмове Касюн. Сирийските държавни медии съобщават, че под удар е подложен изследователски център в Дамаск, който според Пентагона е използван за развиване на химически оръжия. Трима цивилни са били ранени при ракетния удар по обекта в близост до сирийския град Хомс. Ракетите, насочени срещу военния обект в Хомс са прехванати, траекторията им е изместена и не са достигнали до целта си, съобщава сирийската държавна медия САНА. Но при взрива им в друга района са ранени трима цивилни.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че "подобни действия няма да бъдат оставени без последствия". Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще.„Зад тези действия стоят тези, които претендират за морално лидерство на този свят, заявяват за своята изключителност“, заяви тя.

Командващият Обединения комитет на началник щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд съобщи, че САЩ са се свързали с Русия, но не са съобщили за целите на въздушните удари по Сирия. „Не сме се координирали с Русия по ударите, нито пък сме ги уведомявали предварително“, допълни той. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нито една от изстреляните от САЩ или техните съюзници крилати ракети не е влизала в зоната за отговорност на подразделенията на руските ПВО, прикриващи обектите в Тарсус и Хмеймим. От там уточниха, че по целите в Сирия са изстреляни повече от 100 крилати ракети и ракети клас "въздух-земя".

„Явно Асад не разбра посланието от миналата година. Този път с нашите съюзници трябваше да го ударим по-здраво. Заедно изпратихме ясно послание за Асад и неговите кървави лейтенанти, че не трябва да извършват ново нападение с химическо оръжие, защото ще бъдат държани отговорни“, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис по време на пресконференция в Пентагона. „Използвахме малко повече двойното количество оръжие тази година, в сравнение с това, което използвахме миналата година. Ние сме точни и пропорционални, но същевременно това си бе тежък удар“, уточни министърът.


Ракетните удари са продължили общо 50 минути. Това съобщи в събота телевизия "Ал Маядин", позовавайки се на свой източник от сирийската армия. По негова информация сирийските системи за противоракетна отбрана са съумели да отблъснат атаката и да свалят голям брой от насочените ракети, съобщава БГНЕС.

По-рано телевизия "Ал Джазира" предаде, че ракетите на "тройката" са поразили военното летище "Мезе" в предградията на Дамаск, базата на противовъздушните сили в планината Касиун, както и базите на 41-а бригада на Специални сили и 105-та бригада на Републиканската гвардия. Според сведенията на медията САЩ и съюзниците им са успели да бомбардират девет цели на територията на Дамаск, предградията му и останалите части в Сирия. По-късно обаче информационната агенция САНА опроверга информацията и обяви, че това е опит "враждебните медии да преувеличат мащаба на "тристранната агресия"."

Повод за инициирането на ударите по Сирия стана инцидент от 7 април в град Дума, където се смята, че е било използвано химическо оръжие срещу цивилни - най-вероятно от режима на президента Башар Асад. Подобна информация бе разпространена от редици НПО-та и медии. Сирийският режим и поддръжниците му Иран и Русия категорично отхвърлят истинността на подобни твърдения, но САЩ твърдят, че разполагат с "видео и снимков материал" , който доказва, че наистина е била извършена атака с отровни вещества.

Днес в Сирия се очаква да пристигат експертите от Организацията за забраната на химическите оръжия, които да потвърдят или отхвърлят информацията за нападение с химическо оръжие.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.