Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Арестуваха Никола Саркози
20 Март 2018
Срещу бившият президент на Франция има дело за финансирането от Либия неговата победоносна президентска кампания през 2007 г.
Във Франция е задържан бившият президент на страната Никола Саркози, съобщава "Монд". „Бившият президент е поставен под стража в Нантер, предградие на Париж, където беше извикан в рамките на дело за финансирането от Либия неговата победоносна президентска кампания през 2007 г.“, се казва в публикацията на изданието. Срокът за задържане е ограничен до 48 часа, след което на Саркози трябва да му бъде повдигнато обвинение.

От своя страна, интернет-порталът Mediapart отбелязва, че бившият стопанин на Елисейския дворец може да бъде обвинен в корупция, търговия с влияние, разхищение на държавни средства, а също така укриване на данъци. По-рано през януари британските власти задържаха в Лондон френския бизнесмен Александър Джури в рамките на разследването за незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. Френските следователи подозират, че Джури е един от ключовите фигури по делото за вероятното незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози с парите на сваления през 2011 либийски диктатор Муамар Кадафи.

През пролетта на 2012 г. Mediapart публикува документи, в които се казва, че либийският режим на Муамар Кадафи е отпуснал 5 милиона евро за нуждите на президентската кампания на Саркози. Съдебното производство по това дело продължава до ден днешен. През 2016 г. по делото беше разпитан бизнесменът от френско-либийско произход Заид Такиедин. Той разказа, че в края на 2006 и в началото на 2007 г. е доставил от Либия в Министерството на вътрешните работи на Франция, което по това време се оглавяваше от Саркози, куфари с пари на стойност 5 милиона евро. На два пъти той е предавал парите на началника на кабинета на Саркози - Клод Геан, а един път – лично на кандидата за президент. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.