Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ООН единодушно одобри резолюция, изискваща 30-дневно примирие в Сирия
25 Февруари 2018
Някои от най-големите джихадистки бунтовнически групи обаче не са обхванати от примирието, което повдига въпроси за реалното му въздействие
Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, изискваща 30-дневно примирие в Сирия, което да позволи хуманитарни доставки и медицински евакуации. Някои от най-големите джихадистки бунтовнически групи обаче не са обхванати от примирието, което повдига въпроси за реалното му въздействие. Регионът Източна Гута беше подложен на бомбардировки от правителствените сили през изминалата седмица. След вота в Ню Йорк, активисти съобщиха, че въздушните удари продължават.

От миналата неделя над 500 души са били убити от правителствените сили в Източна Гута, а при бунтовническите атаки срещу Дамаск са били убити най-малко 16 цивилни граждани.

Гласуването беше отлагано няколко пъти от четвъртък насам, тъй като членовете на Съвета се опитваха да постигнат споразумение. Русия, която е съюзник на сирийското правителство, искаше промени, докато западните дипломати обвиняваха Москва, че печели време. Постоянният представител на Съединените щати в ООН Ники Хейли каза след вота:

Всяка минута, в която Съветът чакаше съгласие от Русия, човешките страдания нарастваха. Гласуването стана морален императив за всички, но не и за Русия, не иза Сирия, нито за Иран. Трябва да попитам Защо? Днес гласуваме за примирие, което щеше да спаси човешки животи преди дни. За цялото това време в текста бяха променени само няколко думи и няколко запетайки.

В отговор руският посланик в ООН Василий Небензя заяви:

Вместо представителят на Съединените щати да пилее красноречието си върху Русия, ние настояваме те да прекратят окупаторските забежки на така наречената коалиция. Това ще има незабавен хуманитарен ефект, защото ще позволи на сирийското правителство да се заеме с възстановяването на всички освободени от терористите територии, включително в северната и източната част на страната.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства документа и припомни, че всички страни са "абсолютно задължени" да защитават цивилното население. Днес френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще обсъдят с руския държавен глава Владимир Путин приетата резолюция за спиране на огъня в Сирия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.