Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
7,2 по Рихтер в Мексико
17 Февруари 2018
В столицата на Мексико сградите се люляха повече от минута. Телевизиите показаха как хиляди хора излизат по улиците на мексиканската столица изплашени
Мексико си спомни за ужаса от унищожителното земетресение през миналата година. Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер разтърси южните и централните части на страната.

Епицентър е бил близо до тихоокеанското крайбрежие, на 148 километра югозападно от град Оахака в южния щат Оахака.

Трусът бе усетен и в Гватемала. В столицата на Мексико сградите се люляха повече от минута. Телевизиите показаха как хиляди хора излизат по улиците на мексиканската столица изплашени.

Задействан е специалният протокол при извънредни случаи, както и сигналната система, която предупреждава за бедствия, но въпреки силата на труса, предупреждение за цунами не е издавано.

Почти милион домакинства в най-засегнатия район са останали без ток. Поетапното възстановяване не електроподаването вече е започнало.

Стотици туристи и болни, пък останаха под открито небе след труса.

Щетите са само материални - около 50 жилища, църква и обществена сграда са с поражения в град Пинотепа Насионал, който е бил най-близо до трус. Според специалисти епицентърът на труса е на значителна дълбочина и това е причината да няма сериозни поражение.

При оглед на последиците от земетресението, пък се разби хеликоптер, на който се намираше вътрешният министър на Мексико Алфонсо Наварете и губернатора на Оахака Алехандро Мурат. Машината е загубила контрол от около 30-40 метра над земята. Двамата държавници са оцелели, но са загинали двамата военни пилоти. Първоначално имаше информации и за жертви на земята, които обаче засега не са потвърдени.

Мексико все още се възстановява от силните земни трусове, регистрирани в страната на 7 и 19 септември миналата година, които отнеха живота на 286 души.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.