Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
След 4 месеца и половина в Германия ще има правителство
7 Февруари 2018
Постигнато бе споразумение за съставянето на нова голяма коалиция - в сутрешните часове на деня Съюзът ХДС/ХСС и ГСДП достигнаха до пробив в преговорите
Близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг, в Германия бе постигнато споразумение за съставянето на нова голяма коалиция - в сутрешните часове на деня Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) достигнаха до пробив в преговорите, които бяха стартирани на 28 януари, съобщават националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung и националната телевизия ARD, цитирани от "Фокус".

Малко по-късно новината, че споразумението е финализирано бе потвърдена и от Петер Алтмайер, изпълняващ длъжността финансов министър на ФРГ и ръководител на Канцеларията на канцлера.

„Имаме коалиционно споразумение, което ще направи много положителни неща за много граждани", заяви Алтмайер пред репортери след 24-часови разговори в Берлин.

„И сега всички искаме да си вземем душ, защото в последните часове говорихме дълго и трудно", бе шеговитият коментар, с който Алтмайер завърши изявлението си.

Вече има яснота и около разпределението на ресорите - към настоящия момент има информация, че социалдемократите ще получат шест министерства в Берлин.

Първоначално бе разпространена информация, съгласно която ГСДП ще поеме три важни ведомства - Министерството на външните работи, Министерството на финансите, Министерството на труда. По-късно бе съобщено, че социалдемократите ще ръководят също Министерството по въпросите за семейството, Министерството на правосъдието и Министерството на околната среда. Председателят Мартин Шулц ще поеме външното министерство, а финансовото вече е резервирано за кмета на Хамбург Олаф Шолц.

Християнсоциалният съюз (ХСС) ще ръководи Министерството на вътрешните работи. Ресорът може да бъде поверен на председателя на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също и Министерството на транспорта.

Все пак договорката още не е финална. Още при започването на преговорите Мартин  Шулц обяви, че ще подпише коалиционен договор само ако получи одобрението на партийните си членове. Общо 440 000 души трябва да кажат „Да" или „Не" на коалиционния кабинет с гласуване по пощата.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.