Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Северна и Южна Корея седнаха на масата на помирението
9 Януари 2018
Оръжията на Северна Корея са насочени единствено към САЩ, заяви председателят на севернокорейската делегация
Оръжията на Северна Корея са насочени единствено към САЩ. Това заяви председателят на севернокорейската делегация, по време междукорейските разговори.

Той добави, че цел на оръжията на Северна Корея е единствено САЩ, а не Южна Корея, Китай или Русия, и че ядрената програма на Пхенян не е въпрос между Северна и Южна Корея.

Днес Северна и Южна Корея проведоха първите преговори помежду си за последните повече от две години. Южнокорейската делегация, водена от министъра на националното обединения Чо Мьон-гьон и севернокорейската, водена от председателя на Комитета за мирното обединение на нацията Ри Сон-гвон се срещнаха в граничното селище Пханмунчжом в демилитаризираната зона в 10:00 часа сутринта местно време (3:00 часа сутринта българско), предава "Фокус".

Основни теми на продължилите повече от 12 часа преговори станаха нормализирането на отношенията между Сеул и Пхенян, както и възможното участие на севернокорейски атлети на Олимпийските игри в южнокорейския град Пьончан.

Взетите решения

Представителите на Северна Корея са заявили, че страната ще изпрати спортисти и делегация на високо ниво на Олимпийските игри в южнокорейския град Пьончан, които ще се проведат през февруари-март.

Освен това, представителите на Пхенян са изявили желание за разрешаване на спорните въпроси на Корейския полуостров чрез диалог и преговори.

Двете страни са се разбрали да възстановят военната гореща линия помежду си. Това се случва по-малко от седмица, след като гражданската трансгранична телефонна връзка между тях също бе възстановена.

Също така те се договориха да проведат по-късно и преговори между военните си, както и да възстановят горещата телефонна линия между въоръжените сили с цел сваляне на напрежението.

„Южна и Северна Корея се разбраха да си сътрудничат при провеждането на помирението и единството чрез намаляване на военното напрежение и установяването на мирна среда", пише в официално заявление на двете делегации, издадено след преговорите.

„Северът и Юга са се разбрали, че е необходимо да се намали военното напрежение и да се проведат военни преговори за решаване на въпроса", пише още в документа. Двете корейски държави са поели ангажимент да разрешат „всички въпроси, които са изникнали в междукорейските отношения".

Правителството на Южна Корея също така съобщи, че обмисля възможността временно да вдигне санкциите срещу Северна Корея, ако това може да улесни участието на изолираната азиатска държава на Зимните олимпийски игри.

Международната реакция не закъсня

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки първия кръг на диалога по нормализирането на отношенията между Сеул и Пхенян заяви, че руското правителство го приветства, защото така може да се разсее напрежението на Корейския полуостров.

Китайското правителство съобщи, че приветства преговорите. Прессекретарят на МВнР Лу Канг също така съобщи, че правителството на страната му приветства всички положителни стъпки в отношенията между двете корейски държави.

Генералният секретар на правителството на Япония Йошихиде Суга съобщи, че Токио цени желанието на Северна Корея да участва на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан, но смята за необходимо запазването на натиска спрямо Пхенян заради продължаващите ракетни и ядрени програми.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.