Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕК задейства член 7.1 от Договора на ЕС срещу Полша
20 Декември 2017
Този ход означава, че изпълнителният орган на ЕС ще предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на решенията
Европейската комисия предприе безпрецедентна стъпка за задействане на член 7.1 от Договора за ЕС срещу Полша, засилвайки натиска върху Варшава относно спорните промени в съдебната система, наложени от управляващата партия „Право и справедливост", предава Radio Poland.

Този ход означава, че изпълнителният орган на ЕС ще предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на решенията, засягащи Общността. Така страните-членки ще трябва да декларират дали според тях върховенството на закона в Полша е застрашено.

Сега мнозинство от четири пети от членовете на ЕС, т.е. 22 държави, биха могли са определят, че е налице „ясен риск от сериозно нарушение" на основните ценности на Общността. Но дори и този ход не означава, че ще бъдат наложени санкции на Полша. За такива е необходима единодушна подкрепа от държавите от Общността, а Унгария вече заяви, че няма да подкрепи решението.

На свой ред лидерите на Франция и Германия увериха, че ще подкрепят Европейската комисия, ако предприеме безпрецедентната стъпка за задействане на член 7.1 срещу Полша.

Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски заяви по-рано в сряда, че Полша „прокарва (законни)
решения, които вече съществуват в много държави-членки на ЕС".

„Не сме съгласни с двойните стандарти - в други европейски държави, т.нар. стари демокрации, тези решения
може да съществуват, докато в Полша, която е нова демокрация, тези решение не се приемат от органите на ЕС", допълни първият дипломат на Варшава.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс отбеляза, че комисията остава открита за разговор с полските власти, когато преценят за уместно. Той уточни, че предложението се налага заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС, особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт.

Комисията пояснява, че е в състояние да оттегли предложението си. ЕК днес е решила на последното си за годината заседание да предаде Полша на Съда на ЕС заради нарушения за общностното право.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.