Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Светът скочи срещу САЩ
7 Декември 2017
Причината е решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел
Освен, естествено, мюсюлманите в целия Близък изток, Европейският съюз и ООН също застанаха срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщава КРОСС.

ЕС и ООН изразиха тревога от решението Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел в Йерусалим и отражението му върху всякакви шансове за съживяване на израелско-палестинския мирен процес.

Основните съюзници на САЩ излязоха срещу изявлението на Тръмп и разрива с десетилетната политика на САЩ и широката международна политика за града. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че това е "момент на голямо безпокойство". Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини изрази "сериозната загриженост".

"Решението би могло да ни върне в още по-мрачни времена от тези, в които живеем. ЕС има ясна обща позиция. Вярваме, че единственото реалистично решение на конфликта между Израел и Палестина е базирано на съществуването на двете държави и на Йерусалим като тяхна обща столица", коментира Могерини.

Великобритания заяви, че този ход няма да помогне на мирните усилия, а в крайна сметка Йерусалим трябва да бъде споделен от Израел и бъдеща палестинска държава. Британският премиер Тереза Май каза, че не е съгласна с решението на САЩ, което "не е полезно по отношение на перспективите за мир в региона".

В Германия са на мнение, че статутът на Йерусалим може да бъде разрешен само въз основа на решение за две държави. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон заявиха, че техните страни не подкрепят този ход. Франция отхвърли "едностранното" решение, като призова за спокойствие в региона.

Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии, съобщи пресцентъра на Министерството на външните работи на Република България.
Осем от 15-те нации, които понастоящем са членове на Съвета за сигурност на ООН, призоваха да се проведе спешна среща.

Палестинският президент Махмуд Абас каза, че градът е "вечната столица на палестинската държава". Хамас предупреди, че решението на Тръмп "ще отвори вратата на ада".

Също така палестинците твърдят, че Източен Йерусалим е столица на бъдеща държава и според израелско-палестинските мирни споразумения от 1993 г. окончателният му статут трябва да бъде обсъден в последните етапи на мирните преговори.

Очаквано, както Палестина, така и целият Близък изток и мюсюлманският свят отхвърлиха изобщо твърдението, че Йерусалим може да бъде столица на Израел.

Саудитска Арабия, която е един от основните съюзница на САЩ в региона осъди решението на Тръмп и го нарече "безотговорен".

"Американското решение представлява значителна загуба в усилията за налагане на мирен процес и е нарушение на исторически неутралната американска позиция по отношение на Йерусалим", гласеше съобщението.

Турският президент Реджеп Ердоган пък риторично попита Доналд Тръмп „какво прави" и защо подклажда огъня в региона.

Малайзийският премиер Наймиб Разак призова мюсюлманите навсякъде "да обяснят, че силно се противопоставят" на този ход на САЩ.

Йордания, чиято управляваща хашемитска династия е покровител на мюсюлманските светилища в Йерусалим, отхвърли решението на САЩ, защото укрепва израелската окупация на източния сектор на спорния град.

Външният министър Айман Сафади заявява, че решението "осуети" мирните усилия, добавяйки, че статутът на Йрусалим трябва да бъде "решен в преките преговори" между палестинците и израелците. Йордания отхвърля решението и всички негови последици и ще продължи да работи за независима палестинска държава с източен Йерусалим като своя столица", добави Сафади.

"Министерството изрази дълбока загриженост относно последиците от това решение за стабилността на региона, тъй като то задушава емоциите на арабския и мюсюлманския народ поради статута на Йерусалим в съзнанието на арабите и мюсюлманите", се казва в изявление на министерство на външните работи на страната на ОАЕ.

Ирак пък настоява правителството на САЩ да се откаже от решението да признае Йерусалим за столица на Израел, за да избегне подхранването на тероризма, заяви иракското правителство.

"Ние предупреждаваме за опасните последици от това решение за стабилността на региона и света. Администрацията на САЩ трябва да се откаже от това решение, за да спре всяка опасна ескалация, която би спомогнала за екстремизма и ще създаде благоприятни условия за тероризма", обявяват властите в Ирак.

Израелският суверенитет над Йерусалим никога не е бил признат в международен мащаб и досега всички държави са поддържали посолствата си в Тел Авив. В Йерусалим има места, свещени за трите основни монотеистични религии - юдаизъм, ислям и християнство. Източен Йерусалим, който включва Стария град, е придобит от Израел след Шестдневната война от 1967 г., но не е международно признат като част от Израел.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.