Факти, Анализи, Коментари
   21 Февруари 2019
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

ЕС готви капан за Великобритания чрез Брекзит
26 Ноември 2017
Брюксел ще постави неприемливи условия за голяма част от министрите в правителството на премиера Тереза Мей
Преговарящите от страна на ЕС за Брекзит подготвят основата на удар срещу Обединеното кралство, когато се достигне до следващият кръг от диалога по напускането на Великобритания. Брюксел ще постави неприемливи условия за голяма част от министрите в правителството на премиера Тереза Мей. Това съобщава британското издание The Independent, позовавайки се на получени документи, пише КРОСС.

Изтеклите документи показват, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние иска да постави като условие за получаване на добра сделка за Великобритания „автоматичното" приемане на новите регулации на ЕС в
двугодишния транзитен период след март 2019 година.

Планът, замислен от лидерите на ЕС при закрити врата, ще постави Лондон в позиция да не може да влияе Брюксел на Острова, като например Борис Джонсън, Майкъл Гоув и Лиъм Фокс, които са решени 2019-а да е последната година на Великобритания със законите на ЕС. Ходът показва за пореден път, че преговарящите на Съюза са тези, които поставят условията за Брекзит, докато Тереза Мей все още се мъчи да отговори на последните им изисквания, отговаряйки на първия „оттеглящ" етап от преговорите, пише изданието.

Премиерът е в отчаяние и се моли на европейските лидери да одобрят офертата й за оттегляне по време на декемврийската среща на върха на Европейския съвет, което да позволи на разговорите да преминат към следващата фаза - бъдещите търговски отношения и транзитният период, като нейното политическо оцеляване е обвързано с резултата от усилията й.

Следващият етап ще е също толкова притискащ и в него е заложена политическа бомба - поставянето на условие, което ще раздели правителството на Мей и може да струва премиерското й кресло. Документът съдържа презентация, подготвена от Барние за 27-те представители на страните-членки на ЕС, в която той казва, че транзитният период на Великобритания трябва да включва „автоматичното приемане от страна на Обединеното кралство на новите правила на ЕС след 30 март 2019 година".

Главният преговарящ е пределно ясен, че Великобритания „няма да има институционални права, нито присъствие в институциите", както и „право да гласува", което означава, че Обединеното кралство ще трябва да следва правила направени в интерес на членовете на Съюза и да ги прилага в своето законодателство, без да има контрол над създаването им.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Брек
26 Nov, 2017 | 18:54

Идвете страни ще опитат да си поставят капани. Това е нормално. Въпросът е кой ще успее да надхитри другите


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително