Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Президентът на Германия пое инициативата за съставяне на правителство
21 Ноември 2017
Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза
След изненадващото прекъсване на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени" за съставяне на новото коалиционно правителство на Германия, държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Най-напред за разговор в двореца „Белвю" ще бъде поканен младият лидер на свободните демократи - Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин, предава телевизионният канал ZDF, цитиран от „Фокус".

Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в рамките Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на т.нар. „ямайска" коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените" лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.

Подновяването на голямата коалиция между християндемократите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц не е вероятно, имайки предвид категоричния отказ на партийния лидер. Нещо повече - Шулц отправи остра критика към Меркел за намерението й да не подава оставка след провала на коалиционните преговори.

Канцлерът от своя страна все още смята, че е възможен обрат в позицията на социалдемократите, които още в изборната нощ обявиха, че остават в опозиция. Самата Меркел обяви, че няма намерение да се отказва и да подава оставка от партията си.

Междувременно допитвания до избирателите сочат, че след провала на преговорите близо половината германци са за нови избори, всеки четвърти смята, че трябва да се продължи голямата коалиция, а привържениците на правителство на малцинството са малко по-малко от 20%.

След срива на коалиционните държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова всички партии в Бундестага да поемат отговорност и да проявят воля за единство.

„Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава", подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел.

Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.

„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна".

В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.