Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Напрежение между Турция и САЩ
19 Ноември 2017
Външният министър на Турция заяви, че Анкара скоро ще разпространи данни за доставките на американско оръжие за сирийските кюрдски организации
Турската прокуратура е предприела разследване срещу двама американски магистрати заради дело срещу бизнесмен от турско-ирански произход, съобщава БНР. Междувременно на политическо ниво острата реторика между Анкара и Вашингтон продължава.

Прокуратурата в Истанбул e разпоредила проверка срещу бивш и действащ американски прокурор заради делото на Реза Зарраб. Бизнесменът от турско-ирански произход е подсъдим в САЩ по обвинения в нарушаване на санкциите срещу Техеран на стойност стотици милиони долари. Турските обвинители се позовават на това, че у американските власти са попаднали документи от разследване в Турция, които не са получени по официален път. Казусът има и политически измерения, тъй като по делото в САЩ обвиняеми са и високопоставени служители от турската държавна „Халкбанк", включително бившият икономически министър Зафер Чаглаян.

Същевременно вчера външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара скоро ще разпространи данни за доставките на американско оръжие за сирийските кюрдски организации. От своя страна говорителят на президента Реджеб Ердоган в своя статия също критикува САЩ заради договорката между кюрдски сили и бойци на групировката „Ислямска държава" те да се изтеглят от обсадения град Ракка.
 
Доверието в НАТО предизвиква сериозни въпроси. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, коментирайки отказа на Алианса да помогне на Анкара за противовъздушната ѝ отбрана (ПВО). Ердоган припомни, че по времето, когато имаше максимална заплаха от сирийска територия, НАТО изтегли ракетните си системи "Пейтриът" от Турция. Според турския президент, това е показало ясно, че при атака срещу турската територия няма да подкрепи Анкара.

"Когато пък Турция започна преговори за закупуване на руските комплекси С-400 за засилване на системата за ПВО, редица водещи страни от НАТО започнаха да критикуват Анкара", посочи турският президент, цитиран от Анадолската агенция.

По думите му, това потвърждава наличието на проблеми вътре в НАТО, информира БГНЕС.

Ердоган отново осъди действията на САЩ в Сирия по-специално, защото те подкрепят сирийски кюрди, които Турция твърди, че са свързани с действащата на нейна територия Кюрдска работническа партия (ПКК), смятана от Анкара за терористична организация. За Ердоган американската позиция, че се оказва подкрепа заради борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" не е достатъчна.

"САЩ подкрепят сирийски кюрди "политически", въоръжават и ги снабдяват с пари, продължи Ердоган.

„Когато стана известно за договореността между двете терористични организация в Рака (на сирийските кюрди и ИД), САЩ признаха, че стотици терористи от ИД са напуснали района със знанието на Вашингтон. Това е позорно признание, което не подобава на съюзник на Турция. Анкара прекрасно е осведомена за реалностите в региона. Въпросът е друг: осъзнават ли САЩ последиците от своята политика", попита Ердоган. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.