Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
PESCO - военният Шенген на ЕС
8 Ноември 2017
Това може да бъде най-големият скок в отбранителната политика на ЕС от десетилетия насам
Най-малко 20 страни от ЕС подписват нов пакт за отбрана, силно популяризиран от Франция и Германия, съобщава "Ройтерс". След години на съкращаване на разходите в Европа и сериозната зависимост от Съединените щати чрез алианса на НАТО, Франция и Германия се надяват, че споразумението, предвидено за 13 ноември в Брюксел, ще обвърже нациите с по-тясно сътрудничество в областта на отбраната, обхващащо и войници и оръжия, съобщава КРОСС.

Постоянното структурирано сътрудничество или ПЕСКО може да бъде най-големият скок в отбранителната политика на ЕС от десетилетия насам и може да допринесе за приспособяване на икономическата и търговска мощ на блока с по-мощната военна сила.

Военен "Шенген" са определеният за усилията по пакта, който е тясно координиран с алианса на НАТО ръководен от САЩ, за да се гарантира прозрачност, коментират германски официални лица.

Една от областите, в които представителите на НАТО и ЕС виждат обща основа, е създаването на военна зона за свободно движение на войници и оборудване, която се базира на свободното пътуване "Шенген" в ЕС.

Представители на НАТО са скептични относно PESCO, но разбират, че е важно Европейският съюз да реагира на хуманитарни кризи и други бедствия, особено в Африка - регион, в който НАТО няма конкретни отговорности.

"Това няма да се случи в конкуренция с НАТО", допълва германски източник. Организацията на Северноатлантическия договор ще се съсредоточи върху колективната отбрана, докато PESCO ще осигури по-бърз и по-ефективен отговор на ЕС на събития като кризата с ебола през 2014 г. в Африка, добавят официални лица.

Между Париж и Берлин обаче остават различия по отношение на страните, които са законово обвързани с пакта, заявиха дипломати от ЕС. Франция иска една основна група страни да внасят пари и военни средства в PESCO, както и готовност за намеса в чужбина. Германия се стреми да разшири пакта.

"Това трябва да доведе до по-висока степен на ангажираност", казва служител на ЕС, описвайки PESCO като "отбранителен брак".

Досега Франция, Германия, Италия, Испания и около 16 други страни от ЕС обещават да се присъединят към пакта. Някои други членове, включително Дания, Португалия и Малта, все още не са се ангажирали публично.

Но е ясно, че Великобритания, която възнамерява да напусне блока няма да участва, заявяват официални лица. Великобритания отдавна се опитва да блокира сътрудничеството в областта на отбраната в ЕС, опасявайки се, че това може да доведе до развитие на армия на ЕС.

Френски дипломати заявяват, че пактът има няколко области, в които правителствата на ЕС ще работят заедно, включително военни операции на ЕС, инвестиции и придобиване на отбранителни способности, заедно като група.

Предложенията за PESCO включват работа по европейско медицинско командване и мрежа от логистични центрове в Европа, създаване на европейски център за реагиране при кризи и съвместно обучение на военни офицери.

Една от целите е да се намали броят на оръжейните системи и да се предотврати дублирането, за да се спестят пари и да се подобрят съвместните операции.

Пактът може да служи за проекти като френско-германската инициатива за проектиране на нов изтребител, както и на съществуващи двустранни споразумения за военно сътрудничество.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.