Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Испанският вицепремиер Сорая Сантамария става лидер на Каталуния
28 Октомври 2017
Контролът върху различните министерства на регионалното правителство ще бъде прехвърлен на съответните министерства на Испания
Испанският премиер Мариано Рахой назначи своя вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария за лидер на Каталуния. Това се посочва в документ, публикуван днес в Държавен вестник, съобщава АФП. Новината идва, след като снощи Мадрид задейства член 155 от Конституцията, който позволява автономията на богатия регион да бъде прекратена. В документа се уточнява, че контролът върху различните министерства на регионалното правителство ще бъде прехвърлен на съответните министерства на Испания.

В петък парламента на Каталуния одобри резолюция за обявяването на независима република. Веднага след това Рахой обяви, че е разпуснал каталунския парламент и е насрочил регионални избори на 21 декември, с които да възпре сепаратиското движение в Каталуния. Това е първата възможна дата, тъй като по закон изборите трябва да се проведат най-малко 54 дни след обявяването им в каталунския официален вестник.

На 1 октомври в региона се проведе референдум за излизане от състава на Испания. Участваха 2,28 млн. от 5,31 млн. каталунски избиратели, като 90,18% се обявиха за независимост. Мадрид смята допитването за незаконно и не признава резултатите му.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.