Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Каталуния обяви независимост, испанското правителство й отне автономията
27 Октомври 2017
Очаква се сега испанският премиер Мариано Рахой да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му
След тайно гласуване  каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяване на независимост от  Испания и обявяване на република, предаде Ройтерс. Каталунският лидер получи нужните 68 гласа  "За" от 135-членната камара. Общият брой на гласувалите за отцепване  от Испания бяха 70, 10 бяха против, а двама се въздържаха. Преди гласуването за  независимост опозиционните каталунски депутати напуснаха парламентарната зала.

Испанският премиер Мариано Рахой призова за спокойствие и заяви, че върховенството на закона ще  бъде възстановено в Каталуния. Горната камара на  испанския парламент даде правото на испанския премиер Мариано Рахой да  управлява Каталуня пряко от Мадрид, минути след като регионът обяви независимост  от Испания. Очаква се сега Рахой да свика кабинета и да предприеме първите  стъпки за управление на Каталуня. По-рано днес пред Сената той се зарече, че  това ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му. Той  може да приложи и пряко управление на каталунската полиция.

Обявяването на независимост от страна на Каталуня не праменя нищо и ЕС ще работи единствено с централното правителство в Мадрид, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той призова Испания да използва "силата на аргументите, а не аргументите на силата".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.