Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Русия наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия
24 Октомври 2017
Документът засяга разследването на обвиненията за химически атаки в разкъсваната от война страна
Русия наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, предаде РИА "Новости". Документът засяга разследването на обвиненията за химически атаки в разкъсваната от война страна.

Той е внесен от САЩ и събра 11 гласа "за". "Против" гласуваха Боливия и Русия. Китай се въздържа, съобщава КРОСС.

Дамаск отрича обвиненията, че стои зад атаките със зарин и твърди, че е предал всичките си химически оръжия и това е било потвърдено от ОЗХО. Опозицията в страната и САЩ обаче обвиняват сирийските власти, че при подобни атаки са загинали около 2000 души от 2013 година насам.

Сирийските сили са използвали химическо оръжие повече от 30 пъти по време на гражданската война в страната, включително и при смъртоносното нападение, което доведе до това военен самолет на ООН да стреля по самолетите на правителството, показа разследването на Организацията.

Това стана ясно в началото на септември.

Констатациите на комисията на ООН по въпроса със Сирия е, че по време на конфликта правителствена военна операция е пуснала зарин над Хан Шейхун в провинция Идлиб. Това се е случило през април, когато цивилните жертви на операцията са били повече от 80.

Докладът на комисията изтъква, че повечето от загиналите са били жени и деца и обявява нападението в Хан Шейхун за военно престъпление.

Преди последния доклад, атаката е била идентифицирана като съдържаща зарин. От Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), не казаха кой е извършил нападението.

Разследването сочи, че до момента са документирали 33 атаки с химическо оръжие.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.