Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Премиерът на Каталуния не отговори за независимостта - дадоха му още три дни
16 Октомври 2017
Надяваме се, че при втората възможност ще отговори с яснота, обяви Саенс де Сантамария, след което обяви и новият краен срок до четвъртък
Нито да, нито не. Премиерът на автономната испанска област Каталуния Карлес Пучдемон избегна ясният отговор на въпроса дали е обявил независимост или не. Днес изтече крайният срок, в който испанското правителство изиска ясен отговор на този въпрос. То бе в отговор на уж обявената независимост от каталунския парламент, която според Пучдемон обаче бе отложена във времето с цел да се премине към диалог. 

На практика Пучдемон обаче отказа да отговори. Той отговори на правителството с писмо от четири страници. В него ясен отговор обаче липсва. Каталунският лидер обяви, че „приоритет за неговото правителство е усилено да търси диалога", като дори даде срок от два месеца, в които да се водят разговори.

„Искаме да разговаряме, както се прави в солидните демокрации", се казва още в писмото, според което отлагането на декларацията за независимост показвало знак на добра воля и търсене на решение, а не противопоставяне.

Отговорът от Мадрид дойде почти веднага. Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария обяви, че министър-председателят на Испания Мариано Рахой е изпратил ново писмо до Карлес Пучдемон. В него отново се изисква „яснота" на въпроса обявила ли е Каталуния независимост. И се дава нова отсрочка на Пучдемон. До четвъртък в 10 часа местно време. До тогава той трябва да даде отговор или в противен случай може да бъде задействан член 155 от Конституцията на Испания, който позволява да бъдат приложени извънредни мерки, за да бъде върната законността в която и да е автономна област, което на практика означава, че временно могат да бъдат иззети функциите на всички власти в региона.

„Правителството съжалява, че Пучдемон реши да не отговаря, защото не бе много трудно да каже да или не. Не беше сложно. Удължаването на тази ситуация облагодетелства само радикално настроените. Надяваме се, че при втората възможност ще отговори с яснота", обяви Саенс де Сантамария, след което обяви и новият краен срок до четвъртък.

Както е известно на 1 октомври в Каталуния се проведе референдум за независимост, който обаче бе обявен за незаконен от испанския Конституционен съд. Стигна се дори до насилие срещу гласуващите от страна на властите. Над 90 процента от гласувалите казаха "да" на независимостта, но всъщност вота си дадоха едва малко над 40 процента от населението на областта, което би направило референдума невалиден, дори и да бе законен. Въпреки това Карлес Пучдемон прочете декларация за независимост в каталунския парламент, която бе подписана от местни депутати, но пък обяви, че задействането ѝ се отлага, без да уточни за колко време.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.