Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
След 104 години очакване Албания призна българското малцинство
15 Октомври 2017
Със закона правно се регламентира статутът на албанските граждани с българско самосъзнание и признаването им като малцинство
След 104 години очакване Албания призна българското малцинство с приетите от парламента промени в Закона за малцинствата. Промените бяха приети с 104 гласа „за“, 10 „против“ и 1 „въздържал се“. Със закона правно се регламентира статутът на албанските граждани с българско самосъзнание и признаването им като малцинство. По смисъла на този закон национални малцинства в Албания са гръцкото, македонското, влашкото/румънското, ромското, египетското, черногорското, босненското, сръбското и българското. На 10 октомври представителите на управляващата Социалистическа партия и опозиционната Демократическа партия, в правната комисия на албанския парламент, приеха поправка в Проектозакона за малцинствата, като добавиха „българи“ сред официално изброените.  

Премиерът Бойко Борисов пръв от политиците съобщи новината във „Фейсбук“. „Положихме изключителни дипломатически усилия, за да стигнем до този успех и да защитим правата на българите, които са били част от формирането на нашия народ, но остават извън съвременните ни граници“, написа той и благодари на премиера на Албания Еди Рама, че е спазил обещанието си страната му да не нарушава интересите на българската общност. „България ще подпомага европейската интеграция на Албания, в която виждаме наш истински партньор и близък приятел“, коментира Бойко Борисов. 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в официална позиция определи признаването на българското малцинство от албанската държава като знак за политическа зрялост и европейски подход на държавническо мислене. Според нея това е потвърждение на отличните двустранни отношения и отваря нови възможности за сътрудничество. „Принципната позиция на България е, че гарантирането и създаването на условия за упражняване на правата на малцинствата е един от ключовите показатели за готовността на Албания да започне преговори за членство в ЕС“, заяви Екатерина Захариева. Тя припомни, че въпросът за официалното признаване на българското малцинство в Албания е повдигнат в телефонен разговор на министър-председателя Бойко Борисов с албанския премиер Еди Рама на 28 септември, както и от нейна страна по време на срещата й с президента Илир Мета в Тирана в края на месец юли и при последната й среща с албанския й колега Дитмир Бушати преди седмица в Солун. 

Преди заминаването си на работно посещение във Великобритания, Екатерина Захариева заяви, че с признаването на българското малцинство в Албания се възстановява историческата справедливост. Тя обясни, че в проекта за Закон за малцинствата са били признати осем малцинства, без българското, но правителството е положило доста усилие то да бъде включено. Външният министър посочи, че най-важното в една демократична държава, която иска да бъде член на ЕС, е да не се пречи на хората да се самоопределят. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.