Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Премиерът на Испания: Обяви ли независимост Каталуния, ли не?
11 Октомври 2017
Премиерът на областта Карлес Пучдемон и депутати подписаха декларация за независимост, но след това лидерът обясни, че отлага нейното влизане в сила
Премиерът на Испания Мариано Рахой отвори вратата за активиране на член 155 от конституцията на страната, според който правителството може да предприеме извънредни мерки срещу автономната област.

Правителството в Мадрид цяла сутрин заседава, за да реши как да действа след обявената независимост от регионалния парламент на Каталуния. Всъщност тя не беше точно обявена. Премиерът на областта Карлес Пучдемон и депутати подписаха декларация за независимост, но след това лидерът обясни, че отлага нейното влизане в сила.

В тази връзка и от правителството искат да разберат - обявена ли в действителност независимост или не?

„Информирам ви за позицията на правителството, защото остана неяснота около вчерашните събития в Каталуния. Испанското правителство ще изиска от правителството на Каталуния да обясни декларирало ли е независимост или не.

От отговора на премиера на Каталуния зависи какви решения ще вземе правителството в следващите няколко дни.

Това е задължително изискване за активиране на член 155 от Конституцията. По този начин искаме и да предложим сигурност на гражданите.

Ако Пучдемон уважава законността ще сложи край на този период на незаконност и сигурност. Това е, което всички очакваме, за да се сложи край на ситуацията в Каталуния.

В отговора си Пучдемон има възможност да отговори на толкова на толкова много призиви от толкова много области, за да възстанови законността", гласеше краткото изявление на Мариано Рахой.

По-късно той ще говори пред парламента и там се очаква да даде повече подробности за позицията на правителството.

Какво всъщност гласи член 155 от Конституцията на Испания?

„1. Ако някоя автономна област не изпълнява задълженията си според Конституцията или на други закони, или действа по начин, по който сериозно нарушава общия интерес на Испания. Правителството, след като извести премиера на съответната Автономна област и с абсолютното одобрение на Сената (горната камара на испанския парламент) може да приложи необходимите мерки, за да я задължи да изпълни споменатите задължения или да защити общия интерес.

2. За изпълнението на мерките, предвидени в горната алинея, правителството може да даде указания на всички власти в Автономните области".

Както се вижда самият член на Конституцията не е много ясен. Популярното тълкуване от последните седмици е, че на практика с активирането на члена правителството може да отнеме автономията на дадена област.

Според бившия председател на Европейския парламент Хосе Мария Хил-Роблес членът по „никакъв начин не позволява разформироването на органите на автономната власт, като регионалното правителство или парламент, нито спира упражняването на правомощията им".

Той има за цел да упражни принуда за действие в съответствие с конституцията и законите.

„Става въпрос за временна намеса, която може да продължи, докато се възстанови законността. Щом тя е възстановена, намесата на централното правителство не може да продължи дори и момент повече", допълва Хил-Роблес.

Какви обаче могат да са тези мерки. Според конституционалиста Гарсия Торес в най-тежките ситуации може временно някой държавен орган да изземе функциите на съответния местен орган. В никакъв случай обаче не може да отстранява членовете на съответните органи. Първата и възможна мярка би могла да бъде да бъде взета властта върху каталунската полиция - местните Мосос де ескуадра, могат да се спрат плащания по адрес на хазната в областта, включително и такива предвидени от държавния бюджет. Също така могат да се дадат специални правомощия на временните „делегати" в съответните органи, с които да налагат вето и временно да заместват предишните титуляри на различни длъжности в каталунската администрация.

Всъщност през 1934 г. веднъж е приложен този член от Конституцията. Тогава премиерът на Каталуня  Юис Компанис обявява "Каталунска държава в рамките на Федерална Република Испания", но дори и тогава автономията не е отменена.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.