Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
САЩ и Северна Корея все по-близо до война
24 Септември 2017
Американски самолети прелетяха над крайбрежието на Северна Корея, корейците обявиха, че ракетният удар срещу САЩ вече бил неизбежен, а Тръмп, че скоро малкият човек ракета може да го няма
Американски самолети прелетяха в непосредствена близост до източното крайбрежие на Северна Корея, предадоха информационните агенции. Полетът е предприет с цел да се покаже възможността за военно противодействие на всяка заплаха, уточняват от Пентагона. Изпратени са бомбардировачи Б1Б Лансър от базата в Гуам, ескортирани от изтребители Ф-15, изпратени от Окинава, съобщиха от американското военно командване. Самолетите са навлезли на север от демилитаризираната зона между двете Кореи. Американски самолети не бяха навлизали толкова далече от началото на XXI век. Съобщава се също, че акцията е предприета в отговор на все по-агресивните демонстрации от страна на Пхенян с балистични ракети и ядрено оръжие. В изявлението на Пентагона се посочва, че полетите на бомбардировачите целят да покажат сериозността, с която САЩ се отнасят към безотговорното поведение на севернокорейския режим.

Поредни разменени заплахи между КНДР и САЩ, съобщава КРОСС. Този път те дойдоха от външния министър на Северна Корея И Йон-хо и то от най-високата трибуна пред Генералната асамблея на ООН. Според него евентуален ракетен удар срещу САЩ вече е "станал неизбежен" след заплахите на президента Доналд Тръмп. И заяви, че Пхенян ще предприеме "безпощадни превантивни мерки", ако Вашингтон се опита да "обезглави" управлението на Северна Корея или въоръжените й сили. "Никой освен самия Тръмп не е виновен за тази самоубийствена мисия", заяви Ри Йон Хо, като заплаши с "посещение на ракети на американска територия". „След продължителна и тежка битка сега ние сме на няколко крачки от завършване на ядрената ни сила", каза още министърът и нарече Тръмп "побъркан човек" , "мегаломан" и "една от най-големите заплахи за мира". По думите му "безразсъдните и яростни думи" на Тръмп са оскърбили "изключителното достойнство" на Северна Корея и са "опетнили тази свещена арена на ООН". "Президент Зло заема мястото на президент на САЩ. Напразна надежда е да се смята, че КНДР ще бъде разколебана или ще промени на сантиметър позицията си заради по-суровите санкции от враждебните сили", каза севернокорейският външен министър, като уточни, че санкциите срещу страната му няма да дадат ефект. Изказването бе направено само няколко часа, след като американски бойни самолети прелетяха безпрецедентно близо до границата на Северна Корея.

След като по-рано днес на Общото събрание на ООН външният министър на Северна Корея И Йон-хо изсипа тирада по адрес на Доналд Тръмп и дори обяви, че ракетният удар срещу САЩ изглежда неизбежен, американският президент бързо отвърна. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в Тwitter севернокорейския външен министър И Йон Хо и лидера на страната Ким Чен Ун, че "не след дълго тях може да ги няма", ако министърът продължава да повтаря мислите на Малкия човек ракета", визирайки лидера на Северна Корея, предаде агенция „Ройтерс". "Чух какво каза външният министър на Северна Корея пред ООН. Ако той продължи да препредава като ехо мислите на малкия човек ракета, тях не след дълго няма да ги има", написа Тръмп в профила си в Туитър. Словесното напрежение между двете страни ескалира в последните дни, след като Доналд Тръмп произнесе речта си пред Общото събрание на ООН и заплаши КНДР с пълно унищожение и измисли прякора на Ким - Човекът ракета. Това доведе дори до отговор на севернокорейския лидер, който специално произнесе реч и нарече Тръмп „изкуфял старец", а сега в нападките се включи и външният министър И.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.