Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Северна Корея изстреля поредна балистична ракета над Япония
15 Септември 2017
Това е директно предизвикателство към САЩ, Япония, Южна Корея и международната общност, само дни, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за налагане на нови икономически санкции
Северна Корея изстреля поредна балистична ракета над Япония, отправяйки директно предизвикателство към САЩ, Япония, Южна Корея и международната общност, само дни, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за налагане на нови икономически санкции спрямо Пхенян, които трябваше да принудят режима на северокорейския лидер Ким Чен-ун да спре извършването на ядрени и ракетни изпитания, съобщава Фокус.

Ракетата е изстреляна от установка, разположена близо до международното летище Сунан, в околностите на северокорейската столица Пхенян и е прелетяла около 3800 километра в източна посока, минала е над северния японски остров Хокайдо и е паднала в Тихия океан, според информацията, предоставена от южнокорейски  военни източници. Дистанцията е малко по-голяма от тази между Пхенян и американската военновъздушна база на остров Гуам и американските власти, които се опитват да оценят, както символизма, така и значението на ракетното изпитание, заявиха, че е ясно, че той има за цел да даде сигнал, че Северна Корея може лесно да достигне до базата. Нито САЩ, нито Япония са опитали да свалят ракетата, може би, защото е било ясно, че тя не е насочена към сушата, само няколко секунди след изстрелването ѝ. 

На обратния полюс се развиха събитията в Япония, където по телевизията и чрез мобилните устройства са били излъчвани призиви до хората да се укрият в масивни сгради или мазета. Японски източници съобщиха, че ракетата се е приземила на около 2000 километра източно от северния остров Хокайдо.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул беше най-бърз от всички световни лидери в осъждането на Северна Корея за последния ѝ пуск на балистична ракета. “Това е пореден опасен, безразсъден и криминален акт от страна на северокорейския режим, който заплашва стабилността в региона и целия свят и ние го осъждаме, напълно“, заяви той.
Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин осъди остро последния ракетен пуск на Северна Корея и заяви, че диалогът с комунистическата държава е „невъзможен в подобна ситуация“ и предупреди Пхенян, че Сеул има възможностите да нанесе такива поражения на Севера, „от които той няма как да се възстанови“

Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че Въоръжените сили на страната са изстреляли две балистични ракети, в отговор на последната провокация от страна на Северна Корея


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.